
Peste 150 de medici rezidenți din București, Constanta, Iași și Tg. Mureș declarați admiși la examenul de rezidențiat, sesiunea 15 noiembrie 2015 au rămas fără posturi în centrul pentru care au candidat din cauza epuizării locurilor. Acestora Ministerul le pregătește un nou examen de rezidențiat deși în alte centre universitare au rămas locuri neocupate și în plus există și aproximativ 100 de rezidenți care au devenit incompatibili prin susținerea unui alt concurs de rezidențiat, posturile acestora trebuind vacantate de MS în 15 zile. Deși OG 18 din 2009 prevede la articolul 18 indice 1 că abia „în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidenţiat în primul semestru al anului următor”, MS refuză să redistribuie medicii pomovați pe posturile rămase neocupate în alte centre universitare decât acela în care au candidat. Refuzul MS are la bază Metodologia concursului de rezidențiat din 15 noiembrie 2015 aprobată prin Ordinul Comun MS (Nicolae Bănicioiu) și MECȘ(Sorin Câmpeanu) nr.1195/5414/2015 în care s-a prevăzut că : ”Locurile şi posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor NU se vor putea redistribui altor candidaţi declarați promovați în alte centre universitare, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidenţiat.”. Ordinul este ilegal pentru că așa cum ne-a obișnuit deja Curtea Constituțională prin deciziile sale de admitere a neconstituționalității unor acte normative, „normele de tehnică legislativă referitoare la integrarea proiectului în ansamblul legislaţiei statuează că actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, scop în care actul normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel cu care se află în conexiune [art. 13 lit. a) din Legea nr. 24/2000]. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizează norma de trimitere [art. 16 alin. (1) teza a doua din Legea nr. 24/2000], care operează întotdeauna între acte normative cu aceeaşi forţă juridică.” Adică nu poți modifica o Ordonanță de Guvern care a fost emisă prin abilitarea Guvernului de către Parlament și deci are putere de lege printr-un ordin emis de doi miniștri. Dacă legea spune că se organizează un alt concurs abia după ce se distribuie medicii promovați pe locuri, NU poți să contrazici această prevedere prin ordin de ministru. Și în plus, acesta este un „concurs național”, organizat de Ministerul Sănătății „pe locuri și pe posturi”, după cum prevede OG 18/2009.
Așadar legea definește concursul de rezidențiat ca fiind unul național iar ordinul miniștrilor îl transformă într-unul local.
Am consultat specialiști în jurisprudență guvernamentală care ne-au dat ca exemplu Ordinul fostului ministru Liviu Pop emis în timpul ședinței CNATDCU de analizare a plagiatului lui Victor Ponta. Pop a constatat că Ordinul de ministru în baza căruia CNATDCU analiza plagiatul încălca Legea Educației conform căreia Comisia de etică a Ministerului Educației avea această atribuție. Așa că Pop a emis în timpul ședinței CNATDCU de analiză a plagiatului un ordin care abroga ordinul precedent și pe care l-a și publicat imediat în Monitorul Oficial și astfel l-a scăpat legal pe Ponta de verdictul de plagiat care, fiind emis după publicarea modificării în MOf, a rămas fără efect.
Mai mult, miniștrii care constată că un Ordin încalcă legislația au obligația de a intra în legalitate.
Acești tineri au fost declarați admiși la examenul de rezidentiat și deși au indeplinit toate cerințele impuse de către Statul Român pentru a deveni medici, respectiv au urmat timp de 6 ani cursurile
unei Facultăți de Medicină, au devenit licențiați și au promovat examenul de rezidențiat prin obținerea unui punctaj de peste 60% din punctajul maxim obținut la cele 200 de întrebări din fiecare domeniu, nu pot obține un post deoarece miniștrii Sănătății și Educației nu emit un ordin comun prin care să se anuleze prevederea ilegală din metodologia privind NErepartizarea medicilor promovați pe locurile rămase neocupate în țară.
De asemenea aproximativ 100 locuri/posturi ce au fost ocupate anii anteriori de medici rezidenți (a căror calitate încetează din cauza stării de incompatibilitate declarată de lege prin susținerea unui alt concurs de rezidențiat de către aceștia), trebuiau deblocate conform prevederilor legale – art. 6 alineatul 2, lit. d), alineatul 3, 4, 5 si 6 din Ordonanța nr. 18/2009 :
– (2) „Calitatea de rezident încetează în următoarele situaţii : d) în caz de incompatibilitate;”
– (3) Prin incompatibilitate, în sensul prevăzut la alin. (2) lit. d), se înţelege situaţia în care un rezident, pe parcursul pregătirii, susţine un alt concurs de rezidenţiat.
– (4) Rezidentul care se află într-o situaţie de incompatibilitate are obligaţia de a aduce la cunoştinţa Ministerului Sănătăţii această situaţie, în scris, în termen de 15 zile de la data apariţiei acesteia sau, după caz, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
– (5) În termen de 15 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (4), rezidentul trebuie să opteze pentru pregătirea într-o singură specialitate.
– (6) În cazul în care rezidentul aflat în stare de incompatibilitate nu îşi exprimă opţiunea potrivit alin. (5), iar starea de incompatibilitate continuă să existe, se consideră de drept că acesta a renunţat la calitatea de rezident dobândită anterior apariţiei stării de incompatibilitate, acest fapt fiind constatat de Ministerul Sănătăţii.
Până în prezent Ministerul Sănătății nu a făcut public numărul de locuri și posturi ce sunt deblocate din cauza stării de incompatibilitate a medicilor rezidenți admiși anterior ce s-au înscris la un alt concurs de rezidențiat, respectiv cel din sesiunea noiembrie 2015, devenind astfel incompatibili.