Home Social Legislația muncii va fi predată în școli

Legislația muncii va fi predată în școli

DISTRIBUIŢI

Tinerii aflați în primii ani de muncă sunt principalele victime în accidentele de muncă din cauza faptului că nu-și cunosc drepturile pe care le au ca și angajați, mai multe instituții cu atribuții în domeniu decizând ca legislația muncii să fie introdusă în curricula școlară ca obiect opțional.
Ministerul Educației (MECTS), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Inspecția Muncii (IM) au semnat, ieri, protocoale de colaborare pentru creșterea șanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și pentru pregătirea tinerilor care urmează să intre pe piața muncii în domeniul legislației muncii.
Inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat că semnarea protocoalelor între cele trei instituții este extrem de importantă, deoarece în practică s-a constatat că tinerii devin primele victime în accidente de muncă dim cauza faptului că nu își cunosc drepturile.
Astfel, datele statistice arată că 64,5 la sută dintre victimele accidentelor de muncă sunt tineri aflați în primii cinci ani de activitate, 20 la sută dintre ei fiind în primul an de activitate. Alți 29,1 la sută au între unu și trei ani de activitate.
În opinia inspectorului general de stat, o materie privind legislația muncii, sănătatea și securitatea în muncă ar trebui să fie obligatorie.
Secretarul de stat din Ministerul Educației, Oana Badea, a declarat că protocolul încheiat ieri prevede un set de acțiuni în beneficiul celor care își caută loc de muncă, dând posibilitatea fiecărui viitor angajat să știe ce drepturi și responsabilități are.
Oana Badea a precizat că elevii vor învăța legislația muncii, ce prevede Codul muncii și care le sunt drepturile atunci când merg să se angajeze.
"Zona în care intrăm în principal este zona liceului, pentru că acolo vorbim de învățământ profesional și tehnic. Asta nu înseamnă că elemente care țin de o construcție întreagă nu pot să intervină chiar de la prima treaptă de școlaritate. Elemente de tip ludic, intuitiv pot să fie inclusiv în învățământul primar. Nu eliminăm nici forța pe care o au orele de diriginție din clasele V – VIII. ?ê?£i acolo există bucăți întregi destinate unui astfel de tip de educație", a mai spus Badea.

Geo Ioanid

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.