Doi actionari importanti ai producatorului sloven de medicamente Lek au anuntat, joi, ca vor respinge oferta de cumparare prezentata de Novartis in situatia in care grupul elvetian nu majoreaza pretul propus.
In urma cu trei saptamani, Novartis a oferit aproape 800 milioane de dolari pentru cumpararea Lek, reprezentand 95.000 de dolari (408,7 de dolari) pentru fiecare actiune a companiei slovene.
Fondurile de investitii controlate de Guvern – Kapitalska Druzba (KAD) si Odskodninska Druzba (SOD), care detin impreuna un pachet de 27,5% din capitalul Lek – au indicat ca vor accepta oferta numai daca Novartis mareste pretul. -Am instiintat Novartis ca nu va avea loc nici o tranzactie daca pretul nu este mai mare-, a declarat directorul executiv al KAD, Joze Lenic, in cadrul unei conferinte de presa organizate impreuna cu SOD.
Novartis a indicat ca va lansa o oferta de preluare la 28 septembrie daca actionarii Lek modifica statutul companiei in ziua precedenta, cand urmeaza sa se intalneasca pentru a examina propunerea de achizitie. In prezent, statutul companiei nu permite nici unui actionar sa detina mai mult de 15% din drepturile de vot. -Daca pretul nu este majorat, vom vota impotriva modificarii statutului-, a precizat Lenic.
Schimbarea statutului poate avea loc doar in cazul in care este sustinuta de cel putin 75% dintre actionari.
Grupul elvetian a anuntat, in urma declaratiilor facute de actionarii firmei slovene, ca nu intentioneaza sa-si majoreze oferta.
-Oferta noastra de 95.000 de tolari este ferma si completa. Nu avem intentia sa negociem pretul-, a declarat un purtator de cuvant al grupului, Mark Hill. Potrivit acestuia, oferta este superioara cu 42% pretului atins de actiunile Lek la bursa inainte de aparitia zvonurilor privind posibila achizitie.
La anuntarea ofertei prezentate de Novartis, analistii au apreciat ca Lek, cu un profit operational de circa 45 milioane de dolari si venituri de 365 milioane de dolari in 2001, ar aduce grupul elvetian pe prima pozitie in sectorul farmaceutic din Europa Centrala si de Est, inaintea firmei britanice GlaxoSmithKline.