Orice persoana fizica sau juridica va putea administra si folosi unele monumente istorice. Ordonanta privind concesionarea monumentelor istorice, aprobata de guvern in sedinta din 26 ianuarie 2006, permite acest lucru pentru o perioada de pana la 49 de ani. In cel mult 90 de zile, urmeaza sa fie stabilite si normele de aplicare.
Orice persoana fizica sau juridica, de nationalitate romana ori straina va putea concesiona un monument istoric pe o perioada maxim 49 de ani, existand insa si posibilitatea de reinnoire a termenului daca vor fi indeplinite toate conditiile prevazute in contractul semnat cu Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). Potrivit ministrului Adrian Iorgulescu, masura a fost luata pentru a evita deteriorarea unora dintre ele, intrucat banii alocati de la bugetul de stat pentru astfel de lucruri nu sunt suficienti. Astfel, persoanele care vor concesiona monumente vor avea dreptul sa le exploateze in schimbul unei redevente, care poate ajunge la maximum 20% din suma de concesionare. MCC nu poate deocamdata sa estimeze care va fi numarul monumentelor care vor putea fi concesionate, insa s-au dat asigurari ca lacasele de cult si monumentele de interes public nu vor fi supuse acestui proces. De asemenea, -mare parte din monumentele istorice sunt in proprietatea autoritatilor locale, nu a ministerului-, iar negocierea se va face cu proprietarii, si nu cu MCC, a mai subliniat Iorgulescu.
Principalele lucruri de care vor tine cont membrii comisiei de evaluare a ofertelor vor fi valoarea investitiilor in raport cu valoarea imobilului, scopul concesionarii si garantiile financiare date de fiecare ofertant, iar principiile dupa care se va realiza concesionarea sunt tratamentul egal, nediscriminarea si libera concurenta.
Desi nu a trecut nici o saptamana de la aprobarea ordonantei privind concesionarea monumentelor istorice, Adrian Iorgulescu a declarat ca a fost informat ca -sunt cateva firme interesate sa preia tot centrul vechi al Bucurestiului-, semnale similare venind si din tara.