Interdictia de vanatoare a tuturor speciilor de pasari migratoare si sedentare impusa in toamna anului trecut pe teritoriul Romaniei a fost ridicata ieri, printr-o ordonanta de urgenta, in cazul a sase specii – cocosul-de-munte, fazanul, gaita, gugustiucul, ierunca si potarnichea. Alte 47 de specii sunt inca protejate pana in momentul stingerii ultimului focar de gripa aviara.
Actul normativ stabileste noi masuri pentru monitorizarea, combaterea si eradicarea gripei aviare pe teritoriul Romaniei, destinate sa diminueze riscul contactului direct al omului cu sursele de infectie ale gripei aviare. Cu toate acestea, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, in calitate de presedinte al Comandamentului antiepizootic central, poate decide interzicerea vanarii acestor sase specii de pasari.
Directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane, Dan Hulea, explica masura impusa in toamna lui 2005 prin faptul ca vanatorii puteau transporta dintr-un loc in altul pasarile ucise, raspandind, astfel, virusul gripei aviare. -Noi acceptam ca vanatoarea este un sport, dar pasarile isi echilibreaza singure efectivele. Dusmanii naturali precum pasarile rapitoare, retelele de fire electrice sau clima controleaza populatia si ideal ar fi sa nu le impuscam cu anii-. Directorul SOR saluta mentinerea interdictiei de vanatoare in cazul celor 47 de specii, afirmand ca cele sase specii la care interdictia a fost de ieri ridicata nu prezinta pericol de raspandire a virusului, fiind specii de campie.
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPSR), Nicolae Selaru, sustine ca interdictia nu trebuia deloc impusa (prin OUG nr. 140/2005) pentru ca vanatoarea este chiar o solutie in prevenirea si combaterea gripei aviare. -Pasarile vanate ar fi fost predate pentru analiza, situatia s-ar fi monitorizat, pentru ca numai cu arma in mana se distruge virusul. Eu sunt convins ca prin acea ordonanta nu au facut decat sa conserve virusul in mediul salbatic-, a declarat Selaru. In plus, acesta sustine ca noua OU data ieri contrazice Legea nr. 103/1996 care reglementeaza perioada in care e permisa vanatoarea. -Potarnichea si ierunca, spre exemplu, au acum sezon inchis, ele nu se pot impusca decat toamna, pentru ca iarna, primavara, sunt in perioada imperecherii si a stabilirii teritoriului-.
Presedintele AGVPSR a marturisit ca interdictia de vanatoare impusa in plin sezon a adus asociatiilor de la nivel national pierderi in valoare de 100 miliarde de lei vechi.