Însărcinatul cu afaceri Dean Thompson a premiat azi liceeni din Bucureşti care au participat la competiţia organizată de Ambasada SUA de Ziua Pământului. La concurs au participat aproape 100 de elevi de la 16 licee din Bucureşti.
Au fost oferite premii pentru două categorii:
1. Crearea unui obiect de artă/util din materiale reciclabile.
Premiul I: Liceul Eugen Lovinescu
Premiul II: Liceul Mihail Sadoveanu
Premiul III: Colegiul Naţional Mihai Eminescu
2. Realizarea unui proiect de transformare a şcolii într-o „şcoală verde”.
Premiul I: Colegiul Naţional de Muzică George Enescu
Premiul II: Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza
Premiul III: Colegiul Economic Viilor
Au primit premii speciale Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu şi
Colegiul Naţional de Muzică George Enescu.
Celebrată pentru prima oară în Statele Unite ale Americii în 1970, Ziua Pământului a dat startul mişcării ecologiste moderne.
****************************
Discursul Însărcinatului cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson
Bună ziua. Vreau să vă urez bun venit tuturor la Ambasada SUA şi să vă felicit pe fiecare pentru participarea la concursul organizat anul acesta de Ziua Pământului. Mă bucur că sunteţi alături de noi astăzi pentru a vedea toate lucrările înscrise şi a-i felicita pe câştigătorii din acest an.
Anul acesta, Ambasada SUA a invitat multe dintre liceele bucureştene să participe la un concurs organizat cu ocazia Zilei Pământului şi şaptesprezece licee au trimis proiecte. Creativitatea şi imaginaţia voastră ne-au impresionat pe mine şi pe ceilalţi membri ai juriului. Soluţiile simple care să facă şcolile şi comunităţile voastre mai ecologice şi mai eficiente energetic, precum şi extraordinara voastră capacitate de a transforma obiecte obişnuite în obiecte de artă utilizabile ne-au inspirat pe toţi. Am văzut chiar că unul dintre licee s-a înscris cu o rochie care ar putea s-o intereseze pe Lady Gaga. Sperăm că fiecare dintre voi va fi inspirat de aceste proiecte.
Daţi-mi voie să vă explic câteva lucruri despre semnificaţia Zilei Pământului în SUA. Statele Unite ale Americii au sărbătorit pentru prima oară Ziua Pământului în urmă cu patruzeci şi cinci de ani, în 1970. Era perioada de vârf a culturii hippie şi a mişcării pacifiste. Cei mai mulţi dintre americani conduceau maşini mari cu consum mare, considerau poluarea aerului şi a apei dovezi ale prosperităţii industriale şi acordau puţină atenţie sau erau complet dezinteresaţi de sănătatea plantelor şi a animalelor. În 1969, au avut loc mai multe catastrofe ecologice în SUA, inclusiv cea mai mare scurgere de petrol de până atunci, în largul coastei Santei Barbara, California. În plus, apa poluatului râu Cuyahoga din Pitsburg a luat foc. În acelaşi timp, pacifişti, în multe cazuri conduşi de studenţi şi tineri, au organizat proteste împotriva războiului din Vietnam şi a altor politici ale SUA. În acea perioadă tumultoasă, un senator din Wisconsin pe nume Gaylord Nelson a promovat ideea celebrării Zilei Pământului în 1970, pentru a concentra acest spirit al protestului şi al schimbării asupra mediului, pentru a atrage atenţia şi a crea presiunea necesară promovării adoptării de politici de mediu de către Congresul SUA.
Planul senatorului Nelson a funcţionat. În anul 1970, preşedintele Richard Nixon a înfiinţat Agenţia pentru Protecţia Mediului. Congresul a adoptat modificări considerabile ale existentei Legi a Aerului Curat (Clean Air Act). În 1972, Congresul a adoptat Legea Apei Curate (Clean Water Act), care a rămas legislaţia de bază referitoare la poluarea apei. Celebrarea Zilei Pământului a făcut oamenii mai informaţi, iar publicitatea a forţat Guvernul SUA să ia măsuri pentru a asigura o mai bună protecţie a mediului.
Celebrarea Zilei Pământului s-a extins cu fiecare an în ultimii 45 de ani. În prezent, milioane de oameni din întreaga lume participă la evenimente organizate cu această ocazie în comunităţile lor. Reprezentanţii Hollywood-ulului şi ai industriei muzicale s-au implicat şi ei, ajutând la strângerea de fonduri şi informarea publicului. De exemplu, sâmbăta trecută, la Washington, zeci de mii de americani au participat şi milioane au urmărit la televizor, un concert gratuit organizat în faţa clădirii Capitoliului. Evenimentul la care au cântat artişti precum Usher, No Doubt şi Mary J. Blidge, a fost dedicat informării despre schimbările climatice. Şi România celebrează Ziua Pământului. Unii vor alege să meargă la serviciu cu bicicleta în loc să folosească maşina, sau să meargă pe jos până la serviciu sau la şcoală. Alţii vor încerca să recicleze deşeurile menajere sau să aleagă ambalaje mai ecologice precum cele din hârtie reciclată. Fiecare dintre noi poate face acum mici alegeri datorită cărora viitoarele generaţii vor putea avea un mediu curat.
Sperăm că concursul din acest an v-a inspirat pe toţi să vă informaţi despre protecţia mediului şi să căutaţi modalităţi prin care voi şi alţi elevi puteţi asigura un mediu mai curat în propriile voastre şcoli şi comunităţi. Ziua Pământului ne încurajează pe noi toţi, locuitorii planetei, să căutăm mici modalităţi prin care putem face lumea un mediu de viaţă mai bun, mai ecologic şi mai sigur. Astăzi, sper că puteţi continua să acţionaţi în spiritul Zilei Pământului şi veţi împărtăşi din experienţa voastră familiilor şi prietenilor. Trebuie să ne unim cu toţii eforturile pentru a face lumea mai bună pentru generaţiile viitoare. Am încredere că puteţi răspunde acestei provocări şi puteţi transforma comunităţile voastre în spaţii mai ecologice de locuit, de studiat şi de muncă.