Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat un proiect privind planurile-cadru pentru clasele a IX-a si a X-a, caracterizate ca fiind ciclul inferior al liceului.
Incepand din anul scolar 2003-2004, planurile-cadru de invatamant pentru ciclul inferior al liceului vor fi structurate pe trei componente, un trunchi comun, un curriculum diferentiat si unul la decizia scolii.
Trunchiul comun vizeaza formarea competentelor generale si trebuie parcurs in mod obligatoriu de toti elevii, indiferent de profilul de formare.
In interiorul trunchiului comun, disciplinele sunt grupate de sapte arii curriculare, corespunzator principalelor domenii de formare.
In cadrul trunchiului comun vor fi cuprinse materiile matematica si stiintele naturii in proportie de 30,77% din totalul orelor studiate, limba si comunicare – 26,92%, consiliere si orientare – 3,85%, educatie fizica si sport – 7,69%, tehnologii – 11,54%, om si societate – 15,38%, arte – 3,85.
Potrivit proiectului, stiintele socio-umane vor avea, din anul scolar viitor, o pondere mai putin insemnata decat in prezent, accentul urmand sa fie pus pe limbile straine si informatica. De asemenea, matematica si stiintele naturii vor avea o pondere insemnata.
A doua componenta a planului-cadru – curriculum diferentiat – vizeaza formarea de competente specifice si, dupa caz, profesionale necesare orientarii si prespecializarii in vederea continuarii studiilor. Disciplinele optionale cuprinse de aceasta componenta vor fi stabilite la nivel national, alegerea diverselor pachete de discipline urmand insa a fi facuta la nivel local, tinand cont atat de optiunile elevilor, cat si de resursele existente.
La profilul uman, in cadrul curricumului diferentiat, elevii vor studia in clasa a IX-a la profilul teoretic uman cate o ora pe saptamana limba latina, istorie, geografie si stiinte socio-umane. La profilul real, matematica va avea rezervate doua ore pe saptamana, fizica si informatica, cate una.
In clasa a X-a, profilurile vor suferi unele modificari, indreptandu-se spre specializare. Profilul teoretic uman va fi impartit in uman – filologie si uman – socio-uman, iar realul in real – stiinte ale naturii si real – matematica – informatica.
Curriculum la deciza scolii este un ansamblu de programe, activitati si procese educationale realizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant
Aceasta componenta va fi integral organizata la nivel local, tinand seama de diversele performante si nevoi specifice de dezvoltare ale elevilor.
Pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale, aria curriculara **Limba si comunicare** va cuprinde si disciplina Limba si literatura materna, pentru care va fi alocat acelasi numar de ore ca pentru Limba si literatura romana, acceptandu-se depasirea numarului maxim de ore pe saptamana. In scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale, studiul celei de-a doua limbi moderne este stabilit de conducerea fiecarei scoli.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 26.04.2025, 00:24:59