Dupa discutiile de ieri, care s-au prelungit ore bune, situatia elevilor romani de la Liceul -Bolyai Farkas- din Targu Mures nu era inca stabilita. Timp de mai multe ore, ministrul educatiei si cercetarii a discutat cu 10 reprezentanti ai elevilor romani, precum si cu inspectorul scolar general al judetului Mures, Stefan Somesan.
Misterele unei vizite-fulger
-Am avut discutii cu toate partile implicate si sper sa se gaseasca o solutie inteleapta. Pentru ca este imposibil de luat o masura inteleapta cu toroipanul in mana. Este, mai intai de toate, o problema a relatiilor dintre oameni, care trebuie tratata cu foarte multa delicatete si cu foarte mult discernamant, totodata. Legea invatamantului prevede anumite demersuri pe care un director de scoala – sau un Consiliu de Administratie trebuie – trebuie sa le faca, intr-o asemenea situatie!-, ne-a precizat ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu. -O decizie la nivel politic nu poate sa exceada Legea invatamantului! Cred eu… Si decizia la nivel politic trebuie tratata cu mult discernamant. Nu cred ca ar avea cineva interesul sa creasca starea de tensiune deja existenta. In Targu Mures exista doua comunitati. Fiecare comunitate doreste sa-si promoveze propriile interese. In aceasta situatie, noi trebuie sa gasim o rezolvare care sa lezeze cat mai putin interesele proprii ale acestor doua comunitati. Si sunt sigura ca vom reusi, pana la urma-, a conchis ministrul educatiei si cercetarii.
Intr-o prima faza, ministrul educatiei a efectuat o vizita-fulger, vineri seara, la Targu Mures, ca sa discute cu elevii si cu profesorii.
Ministrul a sosit in jurul orei 21.30 la Inspectoratul Scolar Judetean, unde au fost invitati la discutii si reprezentanti ai elevilor de la liceele implicate, Bolyai Farkas, Papiu Ilarian si Unirea. Discutia dintre elevi si ministru nu a durat mai mult de 10 minute. La ea nu au luat parte liderii de opinie ai elevilor, deoarece li s-a interzis acest lucru. Totodata, elevilor li s-a interzis sa faca declaratii dupa intalnire.
Dupa plecarea elevilor, discutiile de la inspectorat s-au desfasurat cu usile inchise, intre ministrul Ecaterina Andronescu si inspectorul scolar general Stefan Somesan, si au mai durat inca doua ore.
Elevii au fost cei mai intelepti
Sambata, ministrul educatiei se afla la Cluj, dar duminica s-a intors la Targu Mures pentru continuarea discutiilor. -Cred ca elevii au fost cei mai intelepti, iar noi trebuie sa discutam cu ei pentru a stabili de ce trebuie construita o societate in care separarea nu este o solutie-, a afirmat ministrul educatiei si cercetarii. Andronescu a adaugat ca elevii romani si maghiari de la Liceul -Papiu Ilarian- si de la Liceul Unirea din Targu Mures si-au exprimat deja, in cadrul intalnirilor de vineri seara cu conducerea ministerului, intentia de a studia in continuare impreuna.
Dupa cum a precizat profesorul Stefan Somesan, inspector-sef al Inspectoratului Judetean Mures, -elevii sunt cei care isi pot defini optiunea, respectiv adultii, societatea civila si chiar si politicul trebuie sa tina seama neaparat de ceea ce doresc elevii -.
Din pacate, la discutiile care au avut loc vineri nu a participat nimeni din partea politicului, ci numai reprezentantii invatamantului, cei care cunosc in totalitate si cu precizie ceea ce se intampla in sistemul de invatamant din judetul Mures.
Ce mai spun politicienii?
Dar reactii politice au existat totusi; Gyorgy Virag, presedinte al Consiliului Judetean Mures, considera ca elevii nu au suficient discernamant: -Eu cred ca elevii sub 18 ani nici nu au responsabilitatea unei decizii de-a lor, pe de o parte. Pe de alta parte, este foarte periculos jocul pe care il fac unii care imping sau incearca sa impinga aceasta tema spre elevi. De unde si pana unde si cand se intampla asa ceva, ca ei trebuie sa decida? Daca statul roman nu este in stare sa acorde comunitatii maghiare o universitate de stat in limba maghiara, atunci azi-maine nu avem voie sa avem nici un liceu in limba maghiara-.
Conflictul din Liceul -Bolyai- a izbucnit la inceputul acestei saptamani, cand elevii romani au aflat ca vor fi mutati la alte doua institutii: colegiile nationale -Alexandru Papiu Ilarian- si -Unirea-, conform protocolului semnat intre PSD si UDMR. Zi de zi, elevii au iesit in curtea liceului cu banderole si steaguri tricolore, pentru a protesta fata de aceasta mutare. Ei au strans, pana acum, aproape 1.000 de semnaturi ale elevilor celor trei licee, pentru sustinerea protestelor lor.
Surse din interiorul liceului spun ca, dupa toate aparentele, situatia va ramane asa cum este acum, iar schimbarile de elevi intre licee nu vor mai avea loc.