Luni, absolventii de liceu vor incerca sa depaseasca si examenul scris la Limba si Literatura romana. Daca la proba orala a fost mai usor, dovada fiind procentajul de promovabilitate, care s-a situat undeva pe langa 98%, la proba scrisa cu siguranta ca vor fi mult mai multe de scris decat s-a -spus- la oral. CURENTUL continua sa va prezinte, in preziua examenelor, modul de abordare a subiectelor, atat din punctul de vedere al candidatului, cat si din optica examinatorilor. Daca respectati cu strictete regulile si reperele urmatoare, cu siguranta ca subiectele voastre vor fi punctate la justa lor valoare.
Statutul disciplinei in cadrul Examenului National de Bacalaureat: Durata probei scrise: trei ore.
Structura testului:
– Subiectul I (20 de puncte) – intelegere de text, aplicata pe un fragment dat, dintr-un text literar studiat; item de tip intrebare structurata: cinci cerinte a cate patru puncte.
– Subiectul al II-lea (10 puncte) – redactarea unui text functional, nonfictiv, menit sa asigure candidatului o buna insertie sociala: scrisoare, cerere etc. Punctajul se acorda pentru respectarea conventiilor specifice stilului functional dat (patru puncte), a continutului adecvat acestui tip de compunere (trei puncte) si a normelor de exprimare, de ortografie si de punctuatie (trei puncte).
– Subiectul al III-lea (20 de puncte) – cinci itemi cu raspuns scurt a cate patru puncte, vizand practica limbii romane functionale. Itemii sunt diferentiati in functie de programa scolara si de programa de Bacalaureat, corespunzatoare profilului: A. – filologie, pedagogic etc. sau B. – real, tehnologic etc.
– Subiectul al IV-lea – item de tip eseu structurat (40 de puncte), avand cinci repere a cate patru puncte. Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul lucrarii este la alegere. Se recomanda ca eseul sa se incadreze in aproximativ patru pagini.
– Se acorda 10 puncte din oficiu. Nota se calculeaza prin insumarea punctajelor obtinute la fiecare dintre cele patru subiecte, la care se adauga punctele din oficiu, si impartirea la 10. Nota finala constituie media aritmetica a notelor celor doi examinatori.
Modul de corectare si notare a testului la Limba romana
Principiile care stau la baza baremului detaliat de corectare si de notare, in situatia examenelor de Bacalaureat, sunt urmatoarele:
– nu se acorda fractiuni de punct;
– nu se acorda punctaj interimar, in afara celui prevazut de barem;
– se considera corect oricare dintre raspunsurile care se inscriu in spiritul exemplificarilor din barem;
– sugestiile de raspuns din barem sunt concepute prin raportare la media raspunsurilor prognozate, pentru care se acorda punctajul maxim; oricare dintre raspunsurile elevilor ce depaseste, calitativ sau cantitativ, sugestiile din barem nu capata un punctaj suplimentar;
– daca, prin baremul de corectare, este prevazut un numar de puncte pentru incadrarea in spatiul acordat, depasirea spatiului cu fragmente de rand, cu randuri sau cu pagini atrage dupa sine neacordarea punctajului stabilit;
– punctajul stabilit pentru rezolvarea cerintelor care privesc intelegerea textului nu este conditionat de corectitudinea limbii folosite, intrucat obiectivul stabilit este acela strict de evaluare a abilitatilor de intelegere a textului; ca atare, evaluatorul nu urmareste corectitudinea gramaticala, lexicala, de ortografie si de punctuatie a raspunsului, abilitate care este verificata in celelalte parti ale probei (compozitie cu cerinte prestabilite, eseu structurat, redactarea unui text cu destinatie functionala);
– in situatia in care se cere transcrierea unor cuvinte/sintagme/expresii si locutiuni/ versuri sau fragmente de vers etc., punctajul maxim se acorda numai daca transcrierea este exacta, limitata strict la cerinta formulata; daca nu se prevede, prin barem, un punctaj intermediar pentru transcrierea incompleta, nu se vor acorda, la initiativa corectorului sau a Comisiei de examen, alte tipuri de punctaje decat cele stabilite;
– daca se cere un numar de sinonime, de antonime, de omonime etc. ale unui termen oarecare, se va considera ca sunt raspunsuri date de elev doar acelea care se incadreaza strict in numarul stabilit prin cerinte (alte raspunsuri, peste numarul stabilit, nu vor fi evaluate).