Locuitorii din zonele situate in apropierea Marii Negre par de acord sa plateasca taxe mai mari pentru a ajuta astfel ecosistemul marin sa isi revina, dupa ce a ajuns aproape de colaps din cauza poluarii si pescuitului irational, releva un studiu comandat de ONU si citat de Reuters.
Aproape 40 la suta din cei chestionati au opinat ca lipsa actiunilor guvernamentale a fost principala bariera in curatarea Marii Negre. Proiectul de Revigorare a Ecosistemului Marii Negre va transmite studiul – realizat dupa intervievarea a 400 de cetateni rusi, ucraineni, bulgari, romani, turci si georgieni ce locuiesc pe coasta Marii Negre – guvernelor din regiune, pentru a incuraja actiunile acestora. -Aproape 80 la suta din respondenti spun ca vor fi pregatiti sa plateasca bani in plus, care sa duca la imbunatatirea conditiilor de mediu din zona Marii Negre-, se arata intr-o declaratie anexata studiului. Marea Neagra este amenintata de poluarea fabricilor din vecinatate, de pescuitul irational si dezvoltarea costiera, cu toate ca situatia s-a mai imbunatatit dupa anii *90, atunci cand era aproape de un dezastru ecologic.
Ivan Zavadsky, director al Programului Natiunilor Unite pentru Dunare si Marea Neagra, a spus ca practicile invechite ale fermierilor din zona costiera au fost cea mai mare amenintare pentru ecosistem, anual mii de tone de azot si fosfor, folosite ca ingrasaminte chimice, ajungand in mare. Cu toate acestea, Steve Menzies, membru al Proiectului de Revigorare a Ecosistemului Marii Negre sustine ca esantionul mic, de doar 400 de persoane, poate duce la marje de eroare semnificative.