Echivalentul a 8.000 de grupe de grădiniță nu beneficiază de educație timpurie, potrivit estimărilor, iar acest lucru creează din start potențial pentru abandonul școlar, a declarat ieri, la o masă rotundă privind părăsirea timpurie a școlii, secretarul de stat din Ministerul Educației Oana Badea.
În 2009, rata de abandon școlar era în creștere, de la 15,9 la sută la 16,6 la sută, a spus secretarul de stat, la masa rotundă cu tema „Dialog privind Politicile Publice referitoare la Dezvoltarea Timpurie și Incluziunea Copiilor Romi“, organizată de UNICEF și de Ministerul Educației.
„Nu există nicio legătură între creșterea procentului și noua lege a educației, care este operabilă din februarie 2011. Acest lucru este ceea ce întărește poziția acestei legi și orice propunere de soluționare a problemei abandonului școlar. (…) Legea este deocamdată un text scris pe hârtie și devine cu adevărat activă doar dacă ai oameni care înțeleg corect și dacă aplică“, a adăugat Oana Badea.
Secretarul de stat a mai arătat că, în ceea ce privește segregarea, sunt pași de făcut mai ales în formarea resursei umane, aceasta fiind o precondiție ca textul legii educației să poată fi aplicat.
„În ce privește educația timpurie, este pentru prima dată când se vorbește de generalizarea ei în învățământul preșcolar“, a spus Oana Badea.
Ea a susținut că nevoia acută de a avea locuri în grădiniță s-a simțit în orașele mari, deși în mediul rural este un număr mai mare de copii de vârstă preșcolară.
„O cifră care a îngrijorat a fost echivalentul a 8.000 de grupe de grădiniță care nu merg niciodată la grădiniță, de unde rezultă că există din start potențial de abandon școlar. (…) Din moment ce învățământul preșcolar nu este obligatoriu, a vorbi de deficit este impropriu, pentru că nu am o cifră la care să mă raportez“, a adăugat Badea.
Secretarul de stat a vorbit și despre un program al Ministerului Educației de a construi grădinițe. Ea a menționat că sunt 25 de grădinițe în zonele dezavantajate și alte 500 în comunitățile normale, ceea ce este insuficient.
În acest context, secretarul de stat a vorbit și despre grădinițele estivale, cuprinse într-un proiect-pilot, prin care aproximativ 8.500 de copii de etnie romă au beneficiat de o formă de educație timpurie.
Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, a precizat că organizația pe care o reprezintă încearcă să se asigure că fiecare copil beneficiază de aceleași oportunități, subliniind că educația timpurie este extrem de importantă.
El a adăugat că pentru a putea face aceste lucruri este important să se știe ce își poate permite statul, amintind că este deja o realitate faptul că multe țări își reduc bugetele.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane