Home Social Lipsa sistemului informatic blocheaza eliberarea retetelor compensate

Lipsa sistemului informatic blocheaza eliberarea retetelor compensate

DISTRIBUIŢI

Termenul stabilit prin implementarea noului sistem de compensare a medicamentelor a generat si nemultumirea Colegiului Farmacistilor din Romania, care sustine ca o singura zi pentru modificarea soft-ului este insuficienta. In plus, daca farmaciile ar beneficia de soft-ul necesar in momentul de fata, acestea ar fi tot in situatia de a nu putea onora retetele, intrucat majoritatea si epuizat bugetele.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Cluj, Iacob Speranta, a declarat ca -… modul in care Ministerul Sanatatii a scos listele este dubios, iar perioada de aplicare a sistemului de compensare, foarte mica. Noul sistem de compensare nu permite farmaciilor sa poata adapta vechiul soft pentru a putea elibera medicamente compensate. Noile listele sunt stufoase si in soft-ul existent la ora actuala un medicamente apare cu doua coduri, astfel suntem in imposibilitatea de a onora retetele compensate prescrise de medicii de familie-.

Potrivit Sperantei Iacob, atat o eficienta a noului sistem, cat si pentru a putea fi implementat corespunzator, Ministerul Sanatatii ar fi trebuit ca la 1 martie 2005 sa stabileasca listele cu medicamente si valoarea de compensare a acestora, urmand ca pana la data de 30 aprilie anul curent sa poata fi reinnoit soft-ul, dar si sa se poata face o evaluare corespunzatoare a bugetului existente de care dispune fiecare farmacie.

Acest lucru se intampla intrucat, spre exemplu, in judetul Cluj, aproximativ 30% din farmacii au epuizat bugetul alocat pentru al doilea trimestru al anului, iar 40% din farmacii si-au consumat deja fondurile alocate in acest sens pe intreg anul 2005.

Soft sa fie, ca buget… ba

Situatia nu este diferita nici in celelalte judete ale Romaniei, intrucat bugetele farmaciilor au fost terminate demult ori sunt in curs de epuizare in cel mult doua saptamani.

Vicepresedintelui Colegiului Farmacistilor din Romania, Popescu Elena, a declarat ca -… la nivelul tari, farmaciile din judetele Iasi, Timisoara, Cluj si Bucuresti sunt cele mai afectate din acest punct de vedere. In celalalte judete, situatia nu este chiar asa de grava, insa trebuie luate masurile care se impun. Este adevarat ca unele dintre aceste farmaci si-au epuizat bugetele, insa sunt mai mult ca sigura ca Ministerul Sanatatii va dispune suplimentarea bugetului alocat pentru medicamentele compensate-.

Cu privire la plafonul de sapte milioane de lei pentru fiecare pacient, Speranta a declarat ca -… de acest plafon beneficiaza doar persoanele grav bolnave, care mai au putin de trait. Celelalte persoane nu pot beneficia de acest plafon pentru ca nu li se elibereaza decat unul sau doua medicamente de pe cele trei liste cu medicamente compensate ce nu cumuleaza aceasta suma-.

In plus, Speranta Iacob sustine ca -… va fi o perioada grea, insa cu timpul ne vom obisnui. Am mai trecut prin asa ceva in 2003 cand au fost introduse vechile liste ce au fost publicate in <Monitorul Oficial> la data de 20 martie 2003 si ele trebuia aplicate incepand cu data de 17 martie 2003-.

Romania, pe ultimul loc in lume la compensate

Potrivit presedintelui Colegilor Farmacistilor din Cluj, Speranta Iacob, in prezent, Romania se afla pe ultimul loc in lume atat in privinta bugetului alocat pentru medicamentele compensate acordate populatiei, cat si din punct de vedere al consumului.

Acest lucru se intampla nu pentru ca romanii sunt mai sanatosi, ci atat datorita numeroaselor sisteme de compensare care s-au dovedit in timp ca nu corespund cerintelor populatiei, cat si din cauza bugetelor insuficiente alocate in fiecare an.

O solutie pentru reglementarea acestor deficiente ale sistemul, conform Sperantei Iacob, ar fi -… o corelare adecvata intre colectarea sumelor pe care asiguratii sunt obligati sa le achite, un simt de raspundere adecvat al medicilor de familie, care pana in prezent eliberau pentru un singur pacient retete cu medicamente compensate de zeci de milioane de lei la indicatile anumitor producatori, cat si imposibilitatea farmaciilor de a depasi plafoanele impuse de Ministerul Sanatatii, adica sa nu mai existe datorii precum cele de anul trecut, care se ridica la aproximativ 3.500 miliarde de lei-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.