Raportul privind starea mediului in Romania in anul 2000, intocmit de catre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, evidentiaza zonele critice in care atmosfera este poluata preponderent cu metale grele, metale neferoase, cu produsi din industria chimica si petrochimica, din industria de celuloza si fibre sintetice. Prima zona mentionata ca fiind poluata in special cu metale grele (cupru, plumb, cadmiu), dioxid de sulf si pulberi in suspensie provenite de la industria metalurgica neferoasa include localitatile Copsa Mica, Zlatna, Baia Mare. Orasele Hunedoara, Calan si Galati sunt cele mai poluate cu oxizi de fier, metale neferoase si pulberi sedimentabile provenite din siderurgie.
In categoria celor mai poluate localitati cu acid clorhidric, clor si compusi organici volatili proveniti din industria chimica si petrochimica se afla Ramnicu Valcea, Onesti, Savinesti, Stolnicei si Ploiesti. Municipiul Targu Mures este localitatea cu cea mai pregnanta poluare cu amoniac si oxizi de azot proveniti din industria de ingrasaminte chimice. Emisiile de dioxid de sulf, sulfura de carbon, hidrogen sulfurat si mercaptani provenite din industria de celuloza, hartie si fibre sintetice sunt resimtite cel mai mult in Braila, Suceava, Dej, Savinesti si Borzesti.
Raportul realizat de MAPM se mentioneaza ca exista 80 de surse majore de poluare a bazinelor hidrografice din tara noastra. Printre cei mai mari poluatori ai bazinelor hidrografice se numara SC -European Drinks- SA Rieni, SC -Terapia- Cluj-Napoca, EM -Coranda- Certej, -Comsuin- Beregsau, Uzina de preparare Lupeni, Agentia Apa Canal Sibiu, -Apa Nova- Bucuresti, SC -Petrobrazi- SA, SC -Suintest- SA Focsani, SC -Avicola- SA Catamaresti si SC -Celohart Donaris- Braila.
Cele mai mari poluari ale apelor subterane se inregistreaza in zona municipiului Ploiesti (produse petroliere), la schelele petroliere Ticleni, Videle, Moreni (apa de zacamant si produs petrolier), iazurile de decantare Bozanta din Baia Mare, Ribita-Brad si Phoenix SA Baia Mare (ioni cu metale grele), haldele cu fosfogips Valea Calugareasca si SC Sofert SA Bacau (ioni cu metale grele si fosfati), haldele de SC Oltchim SA si SC Uzinele sodice SA Govora (carbonati, cloruri, substante organice) si zona fermelor Agricola International – Bacau, Contim Timisoara, Comtom Iasi (azotiti, azotati, fosfati).
Oficialii ministerului au precizat ca in zonele fierbinti se inregistreaza depasiri sistematice ale indicatorilor de calitate a mediului cu consecinte asupra sanatatii oamenilor, economiei si capitalului natural al tarii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane