Home Social Lucrarile de constructie a spitalelor regionale se vor finaliza abia in 2008

Lucrarile de constructie a spitalelor regionale se vor finaliza abia in 2008

DISTRIBUIŢI

Cum domeniul medical urmeaza sa primeasca anul viitor, pentru prima data in ultimii 16 ani, peste 4% din PIB, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), nu a pierdut ocazia de a anunta ca banii se vor aloca, in cea mai mare parte, pentru investitii, printre care se numara si cele opt noi spitale.

-Stim deja ca aceste spitale regionale vor fi amplasate la Iasi, la Constanta, la Craiova, la Timisoara, la Cluj, la Targu Mures si doua la Bucuresti, unu pentru regiunea Bucuresti, si unul pentru regiunea inconjuratoare a Capitalei-, a declarat pentru BBC ministrul sanatatii. Acesta a completat cu privire la construirea lor ca -pentru anul viitor probabil ne vom ridica la vreo 400 sau 600 de milioane de euro, care inseamna undeva intre 25% si 30% din valoarea preconizata, pentru ca valoarea finala o vom stabili prin licitatie-.

Studiile de fezabilitate se lasa asteptate

Desi s-a anuntat constructia celor opt spitale inca din 2005, nici la ora actuala nu s-a demarat faza de proiectare. In acest sens, Nicolaescu sustine ca ar fi avut nevoie in acest an de surse financiare pentru a putea sa faca studiu de fezabilitate, fiind vorba de o suma foarte mare, iar pentru ca nu le-a avut la dispozitie, constructia va incepe in primavara anului viitor. -Pe baza studiului de fezabilitate putem sa luam toate avizele, pe perioada de iarna, cand oricum nu se poate lucra, iar in primavara, cand conditiile meteorologice ne vor ajuta, sa putem sa incepem sa lucram. Noi stabilim ca in termen de un an-un an si jumatate sa fie gata fiecare spital in parte-, explica demnitarul.

Nicolaescu, adeptul medicinei in ambulatoriu

Cu toate ca doreste sa construiasca super-spitale, ministrul de resort promoveaza asa-numitul -sistem medical in ambulatoriu-, mai exact in policlinici. -Asta spun medicina moderna si reformele care au fost facute in alte tari pe aceste principii, si au dat rezultate. In plus, Romania n-a mai construit spitale din 1975-*76-*77. Toate spitalele sunt vechi, sunt prafuite, sunt depasite de vreme. Afara, un spital are durata de viata cam 30-40 de ani. Deci, daca ar fi sa ne intoarcem la Romania, peste jumatate din spitale si-au expirat viata de multi ani. Ca atare, Romania are nevoie si de un sistem spitalicesc performant-, sustine Nicolaescu. El a adaugat spera -sa reusim in cativa ani de zile sa transferam activitatea in ambulatoriu si in medicina primara si sa lasam numai o bucata in medicina spitaliceasca. Dar si aceasta trebuie facuta la cel mai inalt nivel, si atunci mergem concomitent cu aceste masuri-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.