Home Social Lumina vine (iar) de la Rasarit

Lumina vine (iar) de la Rasarit

DISTRIBUIŢI

In alocutiunea sa de la seminarul-dezbatere -Reforma managementului invatamantului superior din Romania-, profesorul universitar Mihai Korka, de la ASE Bucuresti, a subliniat precaritatea bugetului invatamantului universitar, care reprezinta doar 0,5-0,6% din PIB, respectiv in jur de 700-750 de dolari/student, in timp ce, in celelalte tari din fostul lagar socialist (in Bulgaria, de exemplu), acest procentaj este de minimum 1% din PIB. Totodata, Mihai Korka s-a declarat -oripilat -de abundenta taxelor care trebuie platite de studentii si absolventii facultatilor de stat, pentru emiterea diverselor acte sau pentru sustinerea examenelor de doctorat, in care taxele pot ajunge si la trei milioane de lei.

In cadrul aceluiasi seminar, prof. univ. Nica Panaite a afirmat ca universitatile au ajuns, din formatoare de profesionisti, surse de munca pentru cadrele didactice. Astfel, o specializare a fost -sparta- in patru-cinci mai marunte si arhispecializate, marindu-se artificial numarul de studenti si de ore, ajungandu-se astfel si la marirea numarului de cadre didactice. Si Nica Panaite a subliniat slaba finantare a invatamantului superior, mentionand ca MEC a alocat cea mai mica suma din ultimii zece ani, respectiv 385 de dolari/student (in 2000 – 431 de dolari, in 1999 – 439 de dolari), restul de pana la 700 de dolari fiind asigurat din surse extrabugetare – autofinantarea sau finantarea extrabugetara a facultatilor.

Radu Mircea Damian, secretar de stat in MEC pe problemele invatamantului superior, a insistat pe deficientele cadrului legislativ actual, care nu poate reglementa concurenta salbatica dintre institutiile de invatamant superior din Romania. Chestionat despre posibilitatea ministerului de a emite un top al universitatilor si facultatilor din Romania, Radu Mircea Damian a raspuns afirmativ, dar nu mai devreme de finele anului in curs, din cauza absentei unui sistem de evaluare metodologica a acestor institutii de invatamant superior. Secretarul de stat a mai precizat ca este in lucru Legea invatamantului superior, care va avea o abordare specifica a problemelor si va combate impostura. Saracia cadrului legislativ nu permite – de exemplu – asocierea unei universitati cu o corporatie -de genul MICROSOFT-, fara a mai aminti si alte probleme legate de buget.

Pe acest vid legislativ din invatamant, prioritatea guvernantilor este emiterea Legii nr. 89 din 26 martie 2001, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind recunoasterea si echivalarea reciproca a actelor de studii. Acordul fusese semnat la Moscova, la data de 25 noiembrie 1999, dar fostul Guvern amanase ratificarea lui, neconsiderandu-l o prioritate legislativa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.