Alimentația sănătoasă este foarte importantă, mai ales la vârsta adolescenței când tinerii se află în plină dezvoltare, însă comercianții pun profitul mai presus de sănătate și chiar de lege. La șase ani de când a fost interzisă vânzarea alimetelor de tip fast food în apropierea şcolilor, chipsurile sau băuturile carbogazoase sunt produsele cel mai bine vândute în buticurile de la colţurile unităților de învățământ. Comerţul înfloreşte, la fel cum creşte şi numărul copiilor care au probleme cu greutatea. Statisticile arată că, în ultimii 10 ani, numărul minorilor supraponderali a crescut cu 18 la sută.
Chipsurile, bomboanele şi băuturile carbogazoase nu lipsesc din meniul zilnic al multor dintre elevi, chiar dacă nu sunt recomandate de medici. „Avem copii expuşi la boală, mai târziu la obezitate, la boală cardio-vascualară, expuşi la carie, pentru că se consumă foarte multe dulciuri din aceste magazine, şi chiar şi randament scăzut la învăţătură”, spune Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist, conform digi24.ro. Elevii nu ţin, însă, mereu cont de sfatul medicului. Dacă le găsesc în apropiere, le cumpără. Mai grav este că nici mulţi dintre părinţi nu se gândesc la riscuri când işi lasă copiii să mănânce orice vor. De multe ori, le dau bani copiilor, iar aceștia își cumpără ce doresc. Alții, în schimb, preferă să trimită copiii la școală cu un sandwich în ghiozdan.
În 2008 s-a reglementat prin lege ce produse se pot vine în magazinele din apropierea şcolilor. „Nu au voie să vândă băuturi carbogazoase şi nu au voie să vândă produse care au conţinut mare de sare, şi aici discutăm de chipsuri”, spune Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.