Home Social Malaria nu ameninta romanii

Malaria nu ameninta romanii

DISTRIBUIŢI

Desi, in ultima vreme, s-au inregistrat cateva cazuri de malarie, administratia sanitara ne anunta ca nu sunt motive de ingrijorare. Malaria sau frigurile galbene nu reprezinta o amenintare pentru romani tat timp cat autoritatile iau anual masurile profilactice pentru distrugerea tantarului anofel (insecta care trasmite boala), iar forurile internationale de sanatate au anuntat eradicarea bolii inca din 1967, a declarat Alexandru Rafila, director general in Ministrerul Sanatatii si Familiei.

Ultimul caz, tratat in 1961

In Romania, ultimul caz de malarie indigena a fost inregistrat in 1961, cand toti bolnavii cu acest diagnostic au fost tratati. Cazurile confirmate dupa acest an reprezinta persoane care au calatorit in strainatate, in zone endemice (de regula Africa) si care nu au urmat corect tratamentul profilactic.

De la eradicarea bolii si pana in prezent, au fost inregistrate aproximativ cinci cazuri de recidiva. Potrivit directorului general in MSF, parazitul plasmodium malarie – cel care se trasmite prin intepatura femelei tantarului anofel – poate sa ramana in organism, intr-o forma inactiva, timp de zeci de ani fara ca respectiva persoana sa dezvolte boala.

Cazuri de recidiva sau accidentale

Tasia Popa – o batrana din comuna Blagesti, judetul Vaslui, careia medicii galateni i-au pus diagnosticul de malarie – poate fi un caz tipic de recidiva, potrivit rezultatelor primelor investigatii, desi multe dintre simptomele specifice bolii lipsesc, a mai spus directorul general. -Este posibil ca femeia sa fi fost bolnava de malarie la 14 ani, cand sustine ca a avut friguri, sa fi primit un tratament, in urma caruia nsa parazitul sa fi ramas n organism-*, a mai spus Rafila.

Autoritatile sanitare estimeaza cu o certitudine de 99,97% ca acest caz este o recidiva, fiind similar celor aparute pana acum.

O echipa de epidemiologi si entomologi de la Inspectoratul de Sanatate Publica Iasi a plecat la Vaslui (unde domiciliaza Tasia Popa), iar o alta la Galati (unde locuieste fiica bolnavei si unde pacienta a stat o perioada) pentru a efectua o ancheta. Totodata, vor fi recoltate probe de sange de la membrii familiei, de la vecini si de la cei cu care femeia a venit in contact in ultima perioada, dar si de la personalul medical din Spitalul de Urgenta -Sfantul Andrei- (unde a fost internata pacienta). In plus, din cele doua zone vor fi adunati tantari, care vor fi si ei supusi unor investigatii de laborator.

Boala, contractata in strainatate

Statisticile MSF arata ca, in ultimii 10 ani, au fost inregistrate 341 cazuri de malarie, soldate cu cinci decese, toate persoanele contractand boala in strainatate (de regula, Africa sau Turcia, adica din zona asiatica).

Potrivit acelorasi date, in 2001 au fost inregistrate 19 cazuri si un deces, in 2002 – 40 de cazuri si doua decese, in 1999 – 32 de cazuri, in 1998 – 53 de cazuri si un deces, in 1997 – 39 de cazuri, in 1996 – 50 de cazuri si un deces, in 1995 – 25 de cazuri si un deces, in 1994 si 1993 – cate 21 de cazuri, in 1992 – 19 cazuri, iar in 1991 si 1990 – cate 11 cazuri.

Directia de Sanatate Publica Galati a raportat, marti, un caz suspect de malarie, la o femeie in varsta de 64 de ani. Pacienta, cu domiciliul stabil in judetul Vaslui, a ajuns in municipiul Galati in 4 august, fiind suspecta de pneumonie si fiind internata la Spitalul de Urgenta -Sfantul Andrei-. Analizele realizate la Institutul Cantacuzino au confirmat insa faptul ca femeia sufera de malarie, ea fiind transferata apoi la Spitalul -Victor Babes- din Bucuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.