-Peste 100 de copii cu malformatii congenitale grave au fost operati, in primele sase luni ale anului in curs, in sectia de terapie intensiva, specializata pentru nou-nascuti, a Spitalului de Copii ?çGrigore Alexandrescu?ê din Bucuresti, numarul cazurilor de acest fel fiind de doua ori mai mare decat cel inregistrat pe toata durata anului precedent-, a declarat Coriolan Ulmeanu, directorul unitatii sanitare.
La acest spital sosesc, din intreaga tara, cele mai complicate cazuri. Multe dintre malformatiile congenitale cu care se confrunta medicii de la -Grigore Alexandrescu- sunt cele digestive, copiii avand la nastere lipsa o bucata de esofag, din intestinul subtie, a orficiului anal sau chiar a peretelui abdominal, a mai spus directorul Ulmeanu. Tot aici sunt adusi copiii care se nasc cu afectiuni renale grave, cardiace sau chiar pulmonare. Cei mai multi bolnavi sunt adusi la Spitalul de Copii imediat dupa nastere, majoritatea operatiilor fiind efectuate cand ei au doar cateva zile. -Operatiile unor copii atat de mici sunt extrem de dificile, dar dotarile extrem de performante ale sectiei au facut ca peste 60% dintre nou-nascutii cu afectiuni grave sa poata fi salvati. In urma cu doi ani, acesti copii mureau, fara ca medicii sa poata incerca sa ii salveze deoarece nu existau aparate performante pentru respiratia artificiala si incubatoare pentru transportul celor mici-, a declarat Florian Rusu, seful sectiei de anestezie terapie intensiva.
Malformatiile congenitale continua sa ramana o importanta cauza de deces, a patra in mortalitatea infantila inregistrata anual la nivel national. In unele judete, mai ales din Moldova, malformatiile constituie chiar a treia cauza de deces, fara insa ca aceste evenimente sa poata fi puse pe seama accidentului de la Cernobil. Cauzele malformatiilor la nou-nascuti sunt fie de natura genetica, fie provocate de unele infectii (precum guturai, gripa, infectii acute ale cailor respiratorii, viroze) contractate de mame in primele trei luni de sarcina, cand se formeaza organele fatului, a precizat directorul spitalului.
Infectiile, dar si factorii genetici, favorizeaza aparitia malformatiilor digestive, precum ocluzii intestinale, lipsa peretului abdominal, afectiuni renale, boli cardiace grave, afectiuni pulmonare si cerebrale.
Daca gravidele ar merge la medic inca din primele saptamani de sarcina, cu certitudine ca multe dintre aceste afectiuni ale nou-nascutilor ar putea fi evitate sau, daca malformatia este incompatibila cu viata, ar fi efectuate interventii cezariene, inainte ca sarcina sa implineasca cinci luni, interventiile de acest tip fiind realizate numai in clinici universitare.
Legislatia romaneasca nu prevede sanctiuni pentru gravida care nu se prezinta la control. In Anglia, de pilda, este obligatoriu ca pe durata celor noua luni de sarcina femeia gravida sa mearga la doctor de cel putin zece ori, pentru a beneficia de consultatii si asistenta medicala gratuita la nastere. Femeile care nu se prezinta la cele zece controale obligatorii platesc contravaloarea asistentei medicale si a tratamentului acordate la nastere, un fel de -taxa pentru incalcarea Legii sanatatii-, a spus Florian Rusu.