Mamele care își abandonează copiii în spitale vor putea fi găsite mai ușor. Maternitățile vor comunica mai rapid cu autoritățile locale, Poliția și Direcțiile pentru protecția copilului, potrivit unui proiect de modificare a Legii drepturilor copilului. Maternitățile și alte unități medicale care constată că o mamă și-a abandonat copilul în spital trebuie să anunțe, în termen de 24 de ore de la dispariția femeii, Direcția Generală pentru Protecția Copilului și Poliția. În caz contrar, unitatea medicală respectivă riscă amenzi între 2.500 și 5.000 de lei. În același timp, polițiștii sesizați cu privire la abandonul unui copil trebuie să urgenteze procedurile pentru identificarea mamei acestuia.
În condițiile în care în spitale sunt peste 40.000 de copii abandonați, iar numărul acestora este în creștere, autoritățile introduc sancțiuni și noi responsabilități pentru toți cei care nu acționează rapid ca să depisteze mamele sau familiile care abandonează bebeluși ori minori în spitale. Un studiu arăta anul trecut că la fiecare șase ore, un copil este abandonat într-un spital, iar unitățile respective, devenite „mame vitrege”, nu au bani și spațiu ca să-i poată îngriji.
Gravidele fără acte, anunțate imediat autorităților
Multe dintre femei care își abandonează copilul după ce îl nasc într-o instituție susțin că nu au acte de identitate. Spitalele sau unitățile de protecție socială care internează sau primesc în îngrijire femei gravide sau copii care nu au acte pe baza cărora să li se poată stabili identitatea vor avea însă obligația să anunțe în scris autoritățile publice locale în maximum 24 de ore, în caz contrar fiind amendate cu între 500 și 1.000 de lei, potrivit unui proiect de lege care modifică și completează legea privind drepturile copilului. Aceeași amendă este prevăzută și pentru neîntocmirea certificatului de naștere, pentru copilul născut viu sau mort în termen de 24 de ore, dar și pentru necomunicarea către Direcția generală de asistență socială și protecția copilului a actului de naștere a copilului.
Copiii abandonați, dați în plasament în regim de urgență
Serviciile publice de asistență socială din raza teritorială în care copilul a fost părăsit într-o unitate medicală au obligația de a se ocupa de înregistrarea nașterii dacă aceasta nu a fost făcută înainte de a fi abandonat. Pentru copiii găsiți sau părăsiți în unități sanitare se introduce măsura plasamentului în regim de urgență. Măsura de protecție specială are însă caracter temporar, potrivit noilor prevederi. Pe toată durata plasamentului în regim de urgență se suspendă de drept exercițiul drepturilor părintești, până când instanța judecătorească va decide cu privire la menținerea sau înlocuirea acestei măsuri și cu privire la exercitarea drepturilor părintești. Pe perioada suspendării, drepturile și obligațiile părintești privitoare la persoana copilului sunt exercitate de către persoana, familia, asistentul maternal sau șeful serviciului de tip rezidențial care a primit copilul în plasament în regim de urgență, iar cele privitoare la bunurile copilului sunt exercitate și respectiv îndeplinite de către directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului.
Proiectul de modificare a Legii nr. 272/2004 privind protecția și drepturile copilului a fost avansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Metodologia privind realizarea obligațiile ce revin autorităților administrației publice locale, instituțiilor și profesioniștilor implicați în prevenirea și intervenția în cazurile de copii aflați în situație de risc sau părăsiți în unități sanitare se va aproba după 90 de zile de la promulgarea formei finale a proiectului.
Inimă de mamă: N-am bani să-l cresc, deci îl las în maternitate. Aceasta este motivația cel mai des invocată de femeile care duc sarcini până la capăt, vin la maternități și nasc, după care dispar, lăsându-și copilul în grija și mila celor din spital. Cele mai multe dintre femeile care își lasă micuții ca pe niște obiecte de care nu au nevoie sunt tinere între 14 și 17 ani. Când sunt găsite de oamenii legii, declară cu seninătate că nu au posibilități să crească un copil, că le e rușine de ce au făcut și nu pot să apară în fața familiei sau la școală cu copilul în brațe ori, pur și simplu, spun că vor să-și trăiască viața, iar un copil le-ar încurca planurile. Sancțiuni împotriva acestor femei nu prea sunt, ele pot fi în schimb consiliate și ajutate să-și accepte statutul de mamă și să se comporte ca atare.
Mihaela Iamandei