Home Social Manuela Hărăbor: Părinții copiilor cu autism sunt zilnic umiliți

Manuela Hărăbor: Părinții copiilor cu autism sunt zilnic umiliți

DISTRIBUIŢI

Actrița Manuela Hărăbor, mama unui tânăr diagnosticat cu autism, susține că „statul ar trebui să se implice mai mult decât în a deschide niște centre, care nu acoperă decât o nevoie stringentă și imediată a unui părinte care se confruntă cu această problemă“ și că ar trebui „să se dea o lege ca să se deconteze niște terapii“.
„E greu de făcut o terapie acasă, și e greu din punct de vedere psihic, în primul rând, pentru că părintele e atât de copleșit de toate problemele, încât nu mai are liniștea să gândească la rece și să o ia pe niște date logice, ce ar trebui să facă pentru a-i fi bine copilului“, a declarat, la Alba Iulia, Manuela Hărăbor, invitat special al conferinței „În lumină“.
Manuela Hărăbor a spus că este un părinte care s-a confruntat, în urmă cu două decenii, cu această problemă, într-o societate în care nu se știa mai nimic despre autism. Ea a spus că au fost necesari aproape 4 ani pentru ca fiul său să fie diagnosticat de medici.
Actrița a afirmat că „și în prezent sunt foarte multe cazuri când diagnosticarea se amână așa, în virtutea inerției“.
Ea a subliniat că în 1995, când fiul său a fost diagnosticat, incidența internațională era de 1 la 10.000, iar în prezent este de 1 la 110.
Manuela Hărăbor susține că „ar trebui să se dea o lege ca să se deconteze niște terapii, să intre în nomenclatorul muncii niște terapeuți specializați în această terapie“.
„Nu e de-ajuns să facem centre, pentru că nu se rezolvă decât la suprafață probleme. (…). Terapia este continuă. Pentru un copil diagnosticat cu autism nu se dă o terapie de recuperare cum este, de exemplu, o terapie de recuperare motorie. E o terapie continuă, zilnică, pe decursul întregii vieți“, a spus actrița.
Potrivit acesteia, în medie costul lunar al unei terapii este de minimum 1.500 de euro, apelându-se la terapeuți aduși din afară. „Ar fi mult mai simplu să pregătești niște terapeuți“ în acest sens, a adăugat Manuela Hărăbor.
Actrița a mai subliniat că există centre pentru copii, dar nu există centre pentru adolescenți și adulți.
„Părinții copiilor cu autism sunt zilnic umiliți, puși la colț, de foarte multe ori sunt numiți părinți care nu au știut să-și educe copiii“, a conchis actrița.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.