Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a elaborat un proiect de ordonanta privind serviciile sociale, prin care isi propune sa reglementeze asigurarea asistentei sociale pentru persoanele care, din cauza unor afectiuni fizice, psihice, mentale sau senzoriale, nu-si pot purta singure de grija. Proiectul in cauza stabileste procedura de acordare a serviciilor de asistenta sociala si de ingrijire social-medicala si precizeaza responsabilitatile autoritatilor centrale si locale abilitate sa acorde ajutor acestei categorii de persoane. Principiile care vor sta la baza acordarii acestor servicii sunt respectarea individualitatii fiecarei persoane, a libertatii de a alege serviciul social in functie de nevoie si asigurarea accesului la servicii sociale in conditii de tratament egal.
Consiliere de specialitate pentru drogati si alcoolici
Serviciile sociale se organizeaza la nivel comunitar in functie de numarul potentialilor beneficiari, de complexitatea situatiilor si de gradul de risc social, pentru a preveni si elimita situatiile de dificultate sau vulnerabilitate care pot duce la marginalizare sau excluziune sociala. Daca proiectul va deveni lege, persoanele varstnice, cu handicap, cu patologie cronica, cele dependente de alcool, droguri sau alte substante toxice, cele infectate cu HIV si familiile acestora vor fi consiliate de specialisti din cadrul Seviciilor sociale, iar cei cu venituri insuficiente vor fi sprijiniti material si financiar. In plus, victimele traficului de persoane si ale violentei in familie, precum si persoanele fara adapost vor avea prioritate la o locuinta. Aceste servicii sociale se vor acorda la solicitatea persoanei, familiei acesteia sau a reprezentantului legal, dar si din oficiu.
Legea va fi dezbatuta public
Proiectul de act normativ va fi dezbatut public pe 1 august, intr-o sedinta la care sunt invitati sa participe reprezentantii institutiilor publice, organizatiilor civice, sindicatelor si patronatelor.
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a elaborat si publicat pe site-ul propriu proiectul de ordonanta a guvernului privind serviciile sociale.
Proiectul actului normativ stabileste procedura de acordare a serviciilor sociale: servicii de asistenta sociala si servicii de ingrijire social-medicala. De asemenea, sunt precizate responsabilitatile autoritatilor administratiei centrale si locale abilitate sa acorde aceste servicii, precum si responsabilitatile furnizorilor.
Parte a strategiei Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei in domeniul asistentei sociale, initiativa legislativa isi propune crearea cadrului legal pentru asigurarea asistentei sociale pentru persoanele care, din cauza unor afectiuni fizice, psihice, mentale sau senzoriale, se gasesc in imposibilitatea de a realiza activitatile curente sau care se afla in faza terminala a unei boli incurabile.
Organizarea este la nivel comunitar
Serviciile sociale se organizeaza la nivel comunitar, in functie de nevoile identificate, de numarul potentialilor beneficiari, de complexitatea situatiilor de dificultate si de gradul de risc social. Serviciile de asistenta au drept scop, pe de o parte, prevenirea sau limitarea unor situatii de dificultate sau vulnerabilitate care pot duce la marginalizare sau excluziune sociala si, pe de alta, mentinerea, refacerea sau dezvoltarea capacitatilor individuale, pentru depasirea unei situatii de nevoie sociala. Acestea constau, in principal, in identificarea nevoilor individuale si de grup, precum si a principalelor categorii de beneficiari de servicii sociale, informarea asupra situatiilor de risc, precum si asupra drepturilor sociale ale persoanei, consilierea pentru persoane varstnice, cu handicap, cu patologie cronica, persoane dependente de consumul de alcool, droguri sau alte substante toxice, persoane infectate cu HIV si, pentru familiile acestora, consilierea pentru persoanele si familiile care adopta copii sau care au minori in plasament sau incredintare, consilierea si sustinerea persoanelor neglijate, abuzate sau victime ale violentei in familie, acordarea de sprijin material si financiar persoanelor si familiilor cu venituri insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime, conform dispozitiilor legale in vigoare, masuri de urgenta pentru persoanele fara adapost si pentru victimele traficului de persoane si ale violentei in familie.
Serviciile se acorda la solicitarea persoanei, a familiei acesteia sau a reprezentantului legal (in urma semnalarii unei situatii de nevoie sociala de catre orice alta persoana), dar si din oficiu.
Proiect de lege pentru somerii in varsta
Angajatorii ar putea sa-si indrepte atentia spre somerii care mai au trei ani pana la pensie daca un proiect de ordonanta de urgenta initiat in acest sens de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va deveni lege. Proiectul de ordonanta pentru modificarea Legii privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se propune subventionarea locurilor de munca pentru persoanele in varsta, a fost formulat dupa ce s-a constat ca una dintre categoriile cele mai afectate de somaj este cea de peste 50 de ani. Juristii care au lucrat la acest proiect au stabilit ca angajatorii sa primeasca 1,5 salarii minime brute pe tara pentru primul an de incadrare, un salariul minim brut pe tara pentru al doilea an si 75% din salariu pentru al treilea an. Initiativa legislativa care va modifica Legea privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca va introduce si alte masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, prin extinderea categoriilor de persoane care pot beneficia de facilitati din bugetul asigurarilor de somaj. Proiectul va fi dezbatut in toamna acestui an.