Ministrul muncii si protectiei sociale, Marian Sarbu, considera ca se incearca o -apropiere- intre presupusele fapte ale angajatilor MMSS si persoana sa. -In declaratiile date in fata camerelor de luat vederi, unii dintre cei care au facut acuzatiile respective declara ca nu i-au vazut niciodata nici pe Cristian Rosca, nici pe Laurentiu Ungureanu. Ceea ce ma determina sa cred ca toate asocierile care au fost facute ulterior cu aceste persoane au fost facute intr-un scop care tine clar de dorinta de <apropiere> de cabinetul ministrului-, afirma Sarbu.
In continuare, ministrul muncii a tinut sa le dovedeasca presupusilor adversari politici ca si-a dat seama de -manevrele- lor: -Cei care lucreaza in cabinetul meu au fost asociati – cel putin, pana in acest moment – in mod artificial, cu aceasta problema. De aceea, cred ca exista si un substrat politic-, a conchis Marian Sarbu.
Si senzatia de persecutie pe care o are ministrul muncii continua, intr-o maniera aproape lacrimogena, lasand sa se inteleaga ca ziaristii care au scris despre scandalul mitei in ultima saptamana fac jocuri politice, mai mult sau mai putin constient. -Ministerul Muncii, de un an si jumatate de cand il conduc, a fost de foarte multe ori in centrul atentiei; atunci cand a fost vorba despre negocierile cu sindicatele, de acordurile sociale, de Legea pensiilor, de Codul muncii, acest minister a fost catalogat cu titulatura sa: Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, sau – pe scurt Ministerul Muncii. Dar, in ultima saptamana, acest minister a fost catalogat sistematic, in aproape toata mass-media, ?çministerul condus de Marian Sarbu?ê! Este acelasi lucru, dar vreau sa va spun ca impresia mea este ca pe plan mediatic s-au urmarit, in mod artificial, si anumite scopuri legate de imagine publica-, apreciaza Sarbu.
Intr-o maniera voalata, ministrul muncii a tinut sa-i avertizeze pe presupusii adversari politici ca-i va demasca: -Nu am in acest moment elemente concrete, dar pentru ca este vorba – pana la urma – si de mine, ca om politic, si ca responsabil politic al ministerului, am tinut sa fac in mod expres aceasta precizare-. Cu alte cuvinte, -las* ca va stiu eu !-…
Increderea de partid exista totusi. Dar cu rezerve…
De apreciat este totusi faptul ca, macar in aparenta, Marian Sarbu a tinut sa sublinieze faptul ca -oamenii din jurul sau- nu sunt implicati in acest scandal. -Eu am incredere in toti functionarii, de la cel de la poarta si pana la consilierul meu personal. In clipa in care un subordonat m-a dezamagit, atunci el nu mai are ce cauta in minister-, a afirmat ministrul. El a aratat ca nu are -nici un fel de rezerve- in a-si asuma raspunderea, in cazul in care functionarii vor fi dovediti vinovati.
Dar, apreciind ca ziaristii s-ar putea gandi ca are de gand sa-si faca -hara-kiri politic- dandu-si demisia, ministrul muncii a tinut sa precizeze: -O voi face fara ezitare. Insa, in acel moment, voi pune in balanta reforma pensiilor, promovarea noului Cod al muncii, acordurile sociale incheiate cu sindicatele si celelalte performante realizate de minister sub conducerea mea. Dupa aceea, voi lua o decizie. Din punct de vedere moral, orice ministru trebuie sa isi asume raspunderea politica-.
Masuri administrative nu s-au luat. Atmosfera este -incarcata-…
Sarbu a adaugat ca nu a luat nici o masura administrativa in cazul functionarilor acuzati de coruptie. Totusi, Corpul de Control al ministrului muncii va declansa propria ancheta in acest caz, in cursul saptamanii viitoare.
Chiar si asa, functionarii din Ministerul Muncii acuzati de coruptie au fost suspendati din functie pe durata cercetarilor, o decizie administrativa definitiva in privinta lor urmand sa fie luata dupa finalizarea anchetei. Astfel, au fost suspendati din functii Viorel Razvan Purde – seful Biroului de presa (la cererea acestuia), precum si ceilalti angajati ai Biroului de presa al ministerului. Dar nu numai atat: -Am decis dizolvarea Biroului de presa, functionarii acestui birou fiind suspendati din functie. De relatia cu presa se va ocupa, cel putin o saptamana, direct cabinetul ministrului. Am luat aceasta decizie deoarece angajatii Biroului de presa au gestionat prost relatia cu mass-media pe durata scandalului-, a admis ministrul.
Totusi, prezumtia de nevinovatie este – relativ – prezenta: -Din punct de vedere juridic, nu putem sa luam nici o masura administrativa impotriva acestor functionari, de vreme ce nu am primit, nici la ora actuala, o sesizare din partea organelor de ancheta. Nu putem lua decizii doar pentru niste speculatii, chiar daca au fost facute public, la televiziuni-, a precizat Sarbu.
Intrebat care a fost motivul pentru care Ministerul Muncii nu s-a adresat organelor de ancheta pentru a cere informatii despre situatia functionarilor acuzati de coruptie, ministrul a raspuns ca o eventuala interventie ar fi fost interpretata ca o implicare a politicului in Justitie.
-Pisica- a fost aruncata nu prea departe de Ministerul Muncii…
Marian Sarbu a declarat ca isi va asuma raspunderea in momentul in care acuzatiile de coruptie prezentate in presa vor fi confirmate de organele de ancheta, evitand sa explice insa in ce mod va actiona in acest caz. In aceeasi, nota ministrul muncii a declinat raspunderea ministerului in ce priveste activitatea Oficiului National de Recrutare si Plasare a Fortei de Munca in Strainatate, care totusi este in subordinea sa: -Stiti foarte bine ca recrutarea se face la acest oficiu! Ministerul Muncii nu are nici o legatura in mod direct cu toata aceasta problema-, afirma Sarbu. Dar, pentru ca nu care cumva sa fie comparat cu Pilat din Pont, ministrul muncii a tinut sa precizeze seful Corpului de Control al MMSS ca va analiza, incepand de astazi, -tot acest proces de eliberare a aprobarilor legate de munca in strainatate-.
In aceesi nota -justitiara-, Marian Sarbu a anuntat ca si scandalul mitei de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca din judetul Bihor va fi investigat chiar la fata locului, presedintele acestei agentii, Ioan Cindrea, urmand sa se deplaseze – tot astazi – in judetul Bihor.