Profesorii de limba și literatura romånă sunt revoltați de amenințările marilor edituri din țară potrivit cărora vor scoate din manualele școlare fragmente din operele unor scriitori de elită: „Acestea, sub pretextul că succesorii unor poeți naționali, precum Tudor Arghezi, Lucian Blaga și Octavian Goga, le cer sume exagerate reprezentånd drepturile de autor, vor să elaboreze manuale școlare în care să nu mai apară aceste valori ale literaturii noastre“. Numai că editurile uită un lucru: trebuie să respecte programa școlară în elaborarea manualelor, iar Ministerul Educației nu va scoate niciodată din această programă scriitorii de valoare. Mai mult decåt atåt, ministerul are o bănuială: „Credem că aceste edituri vor ca de acum încolo să plătim noi și drepturile de autor în cazul manualelor școlare“.
Profesorii de limba și literatura română au rămas stupefiați de intenția marilor edituri din țară de a elimina din manualele școlare capitolele în care apar citate din operele marilor scriitori români, sub pretextul că succesorii acestora le cer sume exagerate reprezentând drepturile de autor. Dascălii susțin că nici nu poate fi vorba ca din manuale să fie scoși scriitori precum Lucian Blaga, Octavian Goga sau Tudor Arghezi: „Sunt poeți naționali, care sunt repere în literatura noastră. Operele lor în sine contează, mai puțin drepturile de autor despre care se spune că moștenitorii le cer“. Pe de altă parte, editurile trebuie să știe că nu pot face numai ceea ce doresc. Potrivit unui director de școală din Capitală, care a dorit să-și păstreze anonimatul, „manualele se elaborează pe baza programei școlare realizată de specialiștii Ministerului Educației. Și dacă acolo apar numele acestor poeți, în manuale trebuie să existe măcar fragmente din operele acestora, căci programa școlară trebuie respectată cu strictețe“. Mai mult decât atât, Uniunea Editorilor din România susține că Mitzura Arghezi, fata poetului Tudor Arghezi, are pretenții financiare exagerate privind plata drepturilor de autor pentru fragmente sau poezii aparținând tatălui său, publicate în manualele școlare. Numai că Mitzura Arghezi a declarat, pentru „Curentul“, că nu a cerut și nu va cere de la edituri bani pentru poeziile tatălui său care apar în manualele școlare. „Manualele pentru clasele I-X sunt, așa cum prevede legea, gratuite. Nu am vrut și nu am luat niciun ban pentru manualele în care apare și numele lui Tudor Arghezi. Multe dintre manualele școlare care trebuie oferite gratuit elevilor le-am văzut la vânzare în librării și tot nu am cerut editurilor bani. Și oricum, dacă ar fi să fac acest lucru aș solicita sume infime căci este vorba despre educația și cultura copiilor. Nu voi da în judecată nicio editură pentru a obține bani. Vreau doar ca editurile să mă contacteze și să-mi ceară consimțământul pentru publicarea în manuale ale unor poezii scrise de tatăl meu“. Ministerul Educației, însă, are o… bănuială: „Până acum nu Ministerul a plătit drepturile de autor, ci editurile au făcut acest lucru. Se pare că, acum, acestea vor să determine sau, mai bine spus, să forțeze mâna Ministerului Educației să plătească aceste drepturi. Ministerul Educației este decis să plătească doar manualele care ajung la elevi, nu și drepturile de autor“.
Și pare să mai existe o problemă. Surse autorizate din cadrul Camerei Deputaților au afirmat că, „săptămâna trecută, Comisia de Învățământ ar fi primit o scrisoare de la marile edituri din țară care propuneau ca bibliotecile școlare și profesorii să cumpere cărți numai de la ele. Cu alte cuvinte, cadrele didactice și elevii să nu mai citească și să nu se mai documenteze decât din cărțile anumitor edituri“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane