Ca urmare a unui studiu intreprins in unitatile economice, specialisti din Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) si din Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) au stabilit criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, conform prevederilor stabilite de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Un termen imposibil de respectat
Ca etalon a fost considerata natura factorilor de risc indusi de procesele de munca: echipamente tehnice, materii prime sau auxiliare, tehnologii utilizate, precum si efectele acestora asupra organismului uman si influenta expunerii in mod permanent sau pe perioade determinate asupra starii de sanatate a salariatilor. Au fost, de asemenea, analizate bolile profesionale si bolile legate de profesie, in functie de factorii de risc existenti la locul de munca, durata minima de expunere dupa care este afectata starea de sanatate, nivelul minim de intensitate a actiunii factorilor de risc care afecteaza sanatatea, gravitatea acestor efecte, precum si meseriile expuse la factorii de risc de imbolnavire profesionala.
Au fost stabilite drept criterii existenta la locurile de munca a noxelor profesionale rezultate din determinarile efectuate de laboratorare abilitate in acest sens, precum si efectul acestora asupra organismului, evidentiat prin indicatori de expunere sau de efect biologic. Prin semnarea Acordului de asociere la Uniunea Europeana, Romania se angajase sa-si alinieze legislatia la cea comunitara. Dar, in stadiul actual, conditiile de munca oferite salariatilor in unitati cu capital privat, mixt sau de stat nu se incadreaza in limitele optime pentru protectia impotriva accidentelor si pastrarea sanatatii la locul de munca. Alte probleme sunt legate de timpul scurt pe care angajatorii il mai au la dispozitie… Toate unitatile care angajeaza personal in grupa a II-a de munca trebuie sa faca masuratori ale noxelor. Termenul este de 90 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, adica 1 aprilie 2001.
Foarte putine unitati au facut masuratori
Legea 19/2000 privind pensiile de stat si alte drepturi ale asiguratilor a fost modificata prin Ordonanta Guvernului cu numarul 49. Modificarile aduse la lege privesc si incadrarea persoanelor in conditii deosebite de munca. Potrivit legii, fiecare unitate care angajeaza personal in grupa a II-a de munca trebuie sa faca masuratori ale noxelor, in termen de 90 de zile de la aparitia modificarilor care au survenit la 1 aprilie. Masurarea noxelor este necesara pentru a dovedi ca persoanele angajate lucreaza in conditii grele.
De exemplu, nici o unitate angajatoare din Cluj nu a depus documentatii in acest sens, desi, incepand cu luna mai, contributiile la Casa Judeteana de Pensii se vireaza conform noii legi.
Inca o categorie de personal in grupa I de munca
-Prin Hotararea de Guvern nr. 261 se stabilesce foarte clar circuitul si posibilitatea de incadrare in grupele de munca. Aprobarea pentru masurarea noxelor trebuie sa fie data de Inspectoratul Teritorial de Munca-, precizeaza Iacob Moholea, directorul Casei Judetene de Pensii Cluj.
Ordonanta de Urgenta mai aduce o modificare, si anume introducerea personalului care lucreaza pe platformele marine in grupa I de munca. Pe langa acestia,in grupa I de munca mai sunt inclusi minerii care lucreaza in subteran, persoanele care lucreaza in cercetarea si explorarea materiilor prime nucleare, personalul navigant din aviatia civila si artistii, respectiv balerinii, dansatorii, cascadorii si clovnii.