Home Social Masuri de siguranta sporite pentru examenele de admitere la facultate

Masuri de siguranta sporite pentru examenele de admitere la facultate

DISTRIBUIŢI

Desfasurarea examenelor de admitere la facultate deja da mari batai de cap organizatorilor, motivul nefiind altul decat incidentele petrecute in timpul testelor nationale, bacalaureatului si a concursurilor de titularizare. Desi nu va mai avea aceleasi atributii si responsabilitati, Ministerul Educatiei si Cercetarii va lua masuri sporite de precautie in ceea ce priveste organizarea admiterii in invatamantul superior.


Secretarul de stat pentru invatamant superior din cadrul MEdC, Dumitru Miron, sustine ca toate conducerile universitatilor au fost avertizate sa faca verificari, astfel incat subiectele sa nu fie cunoscute inainte de examen.

Ministerul Educatiei are insa responsabilitate mai mica in organizarea acestor concursuri, rolul major revenind senatelor universitare. -Unele universitati organizeaza admiterea exclusiv pe baza mediei de la bacalaureat, iar datele nu se mai pot schimba, pentru ca modalitatea de admitere trebuie anuntata cu sase luni inainte. Aceste universitati vor verifica minutios corectitudinea adeverintelor si a diplomelor de bacalaureat. Acest lucru este valabil in cazul universitatilor care organizeaza admitere in maniera agregata – adica pe baza de examen, la care se adauga si nota de la bacalaureat, si media anilor de liceu. Am luat legatura cu toate conducerile universitatilor si le-am transmis ca trebuie sa dea dovada de rigurozitate in organizarea acestor examene. Vom monitoriza si noi acest proces, la nivelul ministerului, dar responsabilitatea este a universitatilor. Majoritatea celor care organizeaza examen au procedat intotdeauna la extragerea subiectelor din peste 30 de variante, chiar in dimineata acelei zile. Subiectele se duc direct la sala din tipografie-, a declarat secretarul de stat pentru invatamant superior. Inscrierile pentru admiterea la facultate au inceput in aceasta saptamana. Pentru a sustine examenul, absolventii trebuie sa scoata din buzunar intre 70 si 200 RON.

Tinerii au de unde alege: cu 1.100 locuri mai multe decat in 2005

Pentru anul acesta, Ministerul Educatiei si Cercetarii a suplimentat numarul de locuri de la facultati. Astfel, locurile cu taxa sau suplimentate de la buget vor fi cu 1.100 mai multe fata de anul trecut. Dumitru Miron considera ca totul depinde acum de pregatirea elevilor, pentru ca numarul de locuri din facultati – fie ele de stat sau particulare – a ajuns sa fie egal cu cel al absolventilor claselor a XII-a.

-Locurile finantate de la buget sunt cu 1.100 mai multe decat anul trecut. Au fost repartizate de minister la universitati in functie de mai multe criterii, iar senatele universitare le-au repartizat pe domenii. Locurile cu taxa sunt stabilite, de asemenea, de senatele universitare. In total, adunate locurile la admitere la stat cu cele de la facultatile particulare, sunt aproximativ egale cu numarul de absolventi de liceu. Nu stim insa cati absolventi din promotiile anterioare au hotarat sa dea examen din nou-, conchide Miron. Potrivit statisticilor, Romania se afla la coada Europei in ceea ce priveste numarul de absolventi de invatamant superior. Pentru acest an, inscrierile au inceput deja si, la fel ca in ultimii ani, depunerea dosarului este insotita de o taxa. Interesant este totusi faptul ca nu de putine ori aceasta taxa este mai mica la facultatile particulare decat la cele de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.