Home Social Masuri pentru evitarea epidemiei de antrax

Masuri pentru evitarea epidemiei de antrax

DISTRIBUIŢI

O vaca din Vetrisoaia a fost sacrificata pentru a fi pusa in vanzare in piata agroalimentara din Husi – In urma testelor de laborator, s-a stabilit ca animalul era bolnav de antrax – Localitatea Vetrisoaia, abatorul si piata agroalimentara din Husi sunt in carantina de gradul II

Pentru ca vaca ii era bolnava, Aurel Elisei, din Vetrisoaia, s-a gandit sa o taie si sa o valorifice. A sacrificat animalul pe 13 aprilie si a consumat din el aproximativ 1,5 kilograme de ficat.

Pe 14 aprilie, cu doar cateva ore inainte de Inviere, animalul a fost transportat la abatorul SC Prodcarne Com SRL Husi (patron Aurel Trifan), unde a fost receptionat de Vasile Barbuta (colaborator al abatorului si proprietarul SC Agroturism SRL Husi).

Pana pe 17 aprilie, cand medicul veterinar Laurentiu Merla, lucrator in Circumscriptia Sanitar-Veterinara Husi, a trimis probe din animalul cu pricina la Laboratorul de Analize Barlad, nu se stie exact ce s-a intamplat cu carnea. Pe 18 aprilie s-a purces la analizarea probelor, iar pe 19 a fost pus diagnosticul de antrax. Deci vita sacrificata era bolnava de antrax, o boala deosebit de periculoasa pentru om.

Abia pe 21 aprilie a fost emis certificatul sanitar-veterinar de confiscare a carnii infestate.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui au facut o ancheta in acest caz si suspecteaza ca in perioada 14-17 aprilie o anumita cantitate de carne a fost instrainata. Lista celor care au intrat in contact cu animalul bolnav cuprinde 26 de persoane: 12 care au consumat carne si 14 care au manipulat sau atins carnea.

Avand in vedere gravitatea bolii, lucratorii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) si politistii huseni au intrat in stare de alerta si au luat primele masuri, respectiv izolarea persoanelor care au intrat in contact cu animalul bolnav. Toate persoanele au fost supuse analizelor medicale. Pana acum, nu sunt indicii ca au fost infestate, dar continua sa fie supravegheate de medicul de familie.

L-am contactat pe medicul Costel Galan, seful DSV Vaslui: -M-am deplasat special la fata locului, nu inainte de a anunta Ministerul Sanatatii pentru a interveni in cazul persoanelor suspecte de contaminare. Carnea a fost incinerata. In general, s-au luat toate masurile necesare pe linie sanitar-veterinara-.

Consiliul Local Vetrisoaia s-a intrunit de urgenta, hotarand sa instituie stare de carantina de gradul II (vaccinarea tuturor animalelor receptive la boala, igienizarea si dezinfectarea locului unde a aparut cazul).

Antraxul, popular numit -buba neagra-, este o boala infectioasa produsa de -Bacillus Anthracis-. Evolueaza, cel mai adesea, supraacut si acut. Simptomele sunt variate, in functie de forma pe care o imbraca boala: dureri locale, febra, dureri de cap, musculare, articulare, diaree, indispozitie. Este tratabila, dar daca nu se aplica tratamentul corespunzator, poate fi mortala.

Boala apare in decurs de 7-14 zile de la contaminare. Daca timp de o saptamana de la aparitia simptomelor persoana contaminata nu se prezinta la medic, atunci sansele de salvare sunt foarte reduse.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.