Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, a cerut ieri o anchetă în cazul unui medic de la Spitalul Județean de Urgență din Slatina, acuzat că a lăsat să moară un bărbat de 65 de ani, pe care l-a diagnosticat „din ochi” ca fiind băut și l-a trimis la Psihiatrie, unde acesta a murit de inimă după 8 ore. Este a doua oară în ultimii doi ani când medicul respectiv ajunge și în atenția ministerului, și a Poliției, fiind cercetat pentru ucidere din culpă. În 2009, acestuia i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce a lăsat un bărbat de 63 de ani să facă infarct și să moară pe holurile spitalului. Medicul a dat în judecată Colegiul Medicilor care a constatat malpraxis-ul și a câștigat procesul, revenind pe post. Dacă va fi găsit vinovat, riscă să-și piardă dreptul de a profesa, ani grei de închisoare, dar și despăgubiri materiale pentru familia celui decedat.
Pacient cu dureri de inimă, declarat beat și trimis la Psihiatrie
Decizia ministrului Sănătății de a constitui chiar la nivelul ministerului comisia de control în cazul medicului Cornel Fulga, de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, vine după ce conducerea spitalului și Direcția de Sănătate Publică Olt au trimis, miercuri seară, rapoarte privind noi probleme legate de activitatea medicului. Medicul de la Unitatea de primiri Urgențe a fost suspendat, miercuri, după ce un pacient în vârstă de 65 de ani, din comuna Găneasa, a murit duminică, la opt ore după ce a ajuns la spital. Directorul SJU Slatina, Andrei Iordache, a precizat că medicul Cornel Fulga, care a fost de gardă duminică, nu i-a făcut investigații bărbatului respectiv, ci doar i-a trecut pe fișa medicală că era băut, iar apoi la trimis la Secția de Psihiatrie, aflată într-o altă clădire, pe o altă stradă, unde bărbatul, care s-a dovedit că nu consumase deloc alcool, a murit.
"Pacientul a fost adus de o ambulanță la UPU. Medicul Fulga nu i-a făcut investigații, ci doar i-a trecut în fișa medicală că era băut, apoi l-a trimis la Secția de Psihiatrie, unde a murit peste opt ore. La autopsie a reieșit că pacientul avea alcoolemie zero, iar cauza decesului a fost una cardiacă sau pulmonară", a afirmat Andrei Iordache.
Suspendat din funcție și cercetat și de Poliție
Comisia de disciplină în cazul deceselor la nivel județean a decis ca medicul Cornel Fulga să fie suspendat din funcție până la finalizarea unei anchete care va stabili dacă pacientul respectiv a murit din cauza unei culpe medicale. În același timp, medicul este din nou în atenția polițiștilor care vor să stabilească dacă poate fi vorba de o răspundere penală.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Olt s-au autosesizat și, în funcție de rezultatele necropsiei, vor deschide o anchetă în acest caz.
"La fața locului s-a deplasat o echipă care a făcut cercetări. În urma acestora s-a stabilit că nu sunt urme vizibile de violență pe corpul bărbatului. În cauză s-a dispus efectuarea necropsiei și, dacă se va stabili că este vorba despre o moarte suspectă, se va demara o anchetă", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Marian Patrichi.
Povestea se repetă, după doi ani
Este pentru a doua oară când medicul Cornel Fulga este acuzat de moartea unui pacient, după ce, în ianuarie 2009, un bărbat de 63 de ani, din Drăgănești, Mihai Constantinescu, a murit pe holurile spitalului fără să fi primit îngrijiri medicale. Cornel Fulga, care era de gardă în acea zi, a fost demis, el precizând atunci că se considera nevinovat.
Cornel Fulga a fost reîncadrat la Spitalul Județean de Urgență Slatina în 2011, printr-o hotărâre judecătorească, medicul câștigând în instanță procesul cu Colegiul Medicilor.
Demis în urma anchetei unei comisii ministeriale, medicul Cornel Fulga a fost urmărit penal pentru ucidere din culpă în cazul pacientului mort la Slatina, după ce a fost plimbat între mai multe secții ale spitalului.
Polițiștii din cadrul IPJ Olt au început urmărirea penală în cazul medicului Fulga după ce a fost primit și raportul medico-legal final în acest caz, iar procurorii au avizat favorabil începerea urmării penale a medicului, acuzat de ucidere din culpă.
Raportul medico-legal a stabilit că pacientul respectiv murise din cauza insuficientei cardiace acute, ca urmare a unui infarct acut de miocard.
Comisia din care a făcut parte și ministrul Sănătății de la vremea respectivă, Ion Bazac, i-a desfăcut contractul de muncă lui Cornel Fulga, acesta fiind acuzat că a refuzat să-i ofere îngrijiri medicale lui Mihai Constantinescu, adus la UPU în stare gravă și care a murit după ce a fost plimbat între secțiile spitalului.
Medicul și-ar putea pierde dreptul de a profesa
Cazul medicului Cornel Fulga va fi analizat de o comisie de control a Ministerului Sănătății, din care vor face parte medici specialiști în medicina de urgență și un jurist. De asemenea, Ministerul Sănătății va solicita autorității locale în administrarea căreia se află unitatea medicală, precum și Colegiului Medicilor din România să desemneze câte un reprezentat care să facă parte din această echipă.
Dacă se va dovedi că pacientul a murit din cauza unui malpraxis, medicul Cornel Fulga riscă să-și piardă dreptul de a profesa, iar din punct de vedere penal, pentru ucidere din culpă, riscă ani grei de închisoare. În plus, în acest caz, va trebui să acorde despăgubiri familiei celui decedat. Acestea ar putea fi însă plătite, dacă va fi vorba doar de despăgubiri materiale, din asigurarea medicală obligatorie, pe care orice medic, înainte de angajarea în sistem de stat sau privat este obligat să o încheie cu un asigurator.
Mihaela Iamandei