– Premierul Nastase tuna si fulgera la adresa -autonomiei flotante- a asigurarilor de sanatate.
-Daca banii se dau pe medicamente cu denumire de discoteca sigur ca nu pot fi justificati-, a declarat plastic primul-ministru, Adrian Nastase, adaugand ca, in acest fel, cei cu adevarat bolnavi nu pot obtine medicamente compensate.
El a aratat ca in topul medicamentelor compensate se afla un produs pentru circulatie, pe baza de plante – Tanacan, cu denumirea internationala de Gincobilova, a carei valoare compensata pe 6 luni se ridica la 73 miliarde de lei.
-Ii place sau nu, va lucra cu ministrul sanatatii…-
Premierul Adrian Nastase a profitat de videoconferinta de ieri cu prefectii pentru a declara vehement ca rezultatele controlului efectuat de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate arata -dezinteresul- de pana acum al autoritatilor statului si ce a reprezentat -autonomia flotanta- a CNAS.
Nastase a spus ca acest control releva faptul ca in ultimii doi ani cheltuielile pentru medicamente au crescut de doua ori fata de anul 2000.
Primul-ministru a afirmat ca unii medici dau medicamente compensate pentru bolnavi imaginari, de la sectii -incuiate-. -Nu putem accepta aceasta bataie de joc pentru a respecta o asa-zisa autonomie cand este vorba de banii publici-, a subliniat Adrian Nastase.
El a adaugat ca -daca cineva de la Parlament doreste preluarea acestei probleme, atunci s-o preia cu totul, nu numai cheltuirea banilor si sa lase Ministerul Sanatatii fara parghii si doar cu responsabilitati.
Daca acest lucru s-ar intampla, a doua zi am desfiinta Ministerul Sanatatii si s-ar muta cu totul la Parlament-, a spus Nastase. -Bugetul unei tari nu poate fi administrat decat unitar de catre Guvern-.
Premierul a atras atentia asupra faptului ca presedintele Casei Nationale de Sanatate este secretar de stat si va trebui, -fie ca ii place sau nu-, sa lucreze cu ministrul sanatatii, intrucat cheltuirea banilor nu poate fi independenta de strategia ministerului.
Decat putine medicamente, dar bune, mai bine multe si ieftine
In interventia sa de ieri, Adrian Nastase a avertizat ca sistemul de sanatate are nevoie de un control, de rigurozitate si responsabilitate, astfel incat majoritatea medicilor sa le impuna tuturor celorlalti conduita necesara.
Potrivit surselor oficiale, Ministerul Sanatatii si CNAS au efectuat, in perioada 10-16 octombrie, un control asupra modului de gestionare a fondurilor asigurarilor de sanatate in primul semestru al anului, actiune in urma careia au fost descoperite o serie de nereguli in sistemul medical.
Presedintele CNAS, Eugen Turlea, declarase, la randul sau, joi, la Palatul Victoria, ca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate vor prezenta Guvernului, saptamana viitoare, o noua lista cuprinzand medicamentele compensate si gratuite care pot fi prescrise pacientilor de medicii de familie, pentru diferite afectiuni. Turlea a afirmat ca actuala lista contine medicamente foarte scumpe, dar cu efecte identice cu cele ale substantelor medicamentoase mai ieftine, ceea ce determina reducerea numarului de pacienti beneficiari ai tratamentului, in urma epuizarii premature a fondurilor pentru medicamentele compensate.
Mii de ilegalitati in dosarele pentru handicap
In alta ordine de idei, in timpul verificarii documentelor si a modului de incadrare in grade de handicap efectuate in ultima saptamana de Ministerul Sanatatii si Familiei si CNAS, au fost descoperite aproape 2.200 de persoane care aveau alt handicap decat cel inscris in certificat ori care nu aveau deficiente.
Comisiile mixte ale directiilor de sanatate publica si inspectoratelor de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap au verificat, in perioada 10-16 octombrie, 61.222 de dosare. In 4.455 dintre ele erau trecute date incorecte sau fusesera comise ilegalitati. De asemenea, au fost identificate 2.196 de persoane cu grad de handicap in neconcordanta cu cel inscris in certificat sau erau sanatoase. Din cei 8.025 de asistenti personali verificati, 46 nu indeplineau conditiile legale, deoarece aveau un alt loc de munca sau presteaza in mod curent alte activitati.
Din cele 1.086 de dosare incomplete, cele mai multe erau in Dolj (749), Olt (176) si Mehedinti (98), in toate cazurile dispunandu-se completarea urgenta a documentelor.
Au fost gasite 867 de cazuri de incadrare incorecta in gradul de handicap, din care 600 in Buzau si 90 in Olt. Autoritatile au dispus reexpertizarea persoanelor intr-un termen cat mai scurt.
Comisiile mixte au mai descoperit ca exista cazuri in care mai multe persoane varstnice erau incadrate ca avand handicap, desi trebuia sa fie cazuri sociale. In aceste cazuri a fost ceruta reevaluarea persoanelor, in colaborare cu birourile de asistenta sociala din cadrul primariilor. In judetul Iasi au fost identificate 114 cazuri de acest fel, in Gorj, 64 si 17, in judetul Calarasi.
Referitor la incadrarea asistentului personal cu incalcarea legislatiei, au fost descoperite cate cinci cazuri in Teleorman si Neamt si 19 in Bucuresti, dispunandu-se desfacerea contractelor de munca ale persoanelor respective.