Blocajele in eliberarea medicamentelor gratuite si compensate nu vor mai da batai de cap pacientilor, promite Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, aplicand, totodata, o noua lovitura farmacistilor particulari: medicamentele gratuite, specifice unor boli cronice, vor fi gasite numai in farmaciile de spital. Hotararea provoaca indignarea farmacistilor, care il acuza pe presedintele CNAS de incompetenta sau de proasta consiliere in domeniul legislatiei farmaceutice.
Infiintarea de oficii farmaceutice
CNAS doreste sa asigure populatia ca nu exista motive de ingrijorare in privinta eliberarii medicamentelor compensate si gratuite, deoarece sunt fonduri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor necesare. -Aceste sume sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor cu medicamente in semestrul II al anului 2001, deoarece conducerea CNAS a gasit o solutie, avand ca scop o mai buna finantare. Astfel, daca in semestrul I, prin farmaciile cu circuit deschis se eliberau si unele medicamente specifice pentru terapia bolilor cronice (unele medicamente pentru tratamentul in ambulatoriu pentru TBC, diabet, boli psihosociale sau SIDA), din semestrul II, acestea vor fi eliberate numai prin farmaciile cu circuit inchis, adica prin farmaciile de spital-, precizeaza un comunicat al CNAS.
Mai explicit a fost Eugeniu Turlea, presedintele institutiei mentionate, care ne-a declarat: -Vom infiinta oficii farmaceutice pe langa ambulatoriile de specialitate, pentru ca medicul specialist este cel care prescrie medicamentele-. Schimbandu-se modalitatea de finantare, asistenta cu medicamente pentru tratamentul bolilor cronice va fi acoperita prin programele de sanatate. -In plus, medicamentele eliberate prin farmaciile cu circuit inchis sunt mai ieftine, deoarece pentru acestea nu se aplica adaosul comercial, care, la farmaciile cu circuit deschis, poate sa ajunga pana la 33%-, se adauga in comunicatul CNAS.
Farmacistii vor ataca in instanta??
Precizarile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sunt concretizate in Hotararea de Guvern 561 din iulie 2001.
Aurora Toma, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, ne-a declarat ca reglementarea cu pricina incalca deja o lege organica: -Probabil ca domnul presedinte Turlea ori este sfatuit prost, ori isi traieste ultimele zile intr-o institutie pe care nu este in stare sa o gestioneze. Oficiile farmaceutice apartin terminologiei comuniste, care nu are nimic de-a face cu legile farmaceutice contemporane-.
In urma cu un an, o HG similara, promovata de Alexandru Ciocalteu, a fost atacata in instanta si castigata de farmacisti. -La fel vom proceda si acum. Vom merge prima data la premierul Nastase si, in cazul in care hotararea nu va fi anulata, o vom ataca in instanta. Apoi, este o minciuna povestea cu adaosurile de 33%, in conditiile in care noi, pentru gratuitati, nu putem aplica adaosuri decat de maximum 5%-.
Din bugetul Fondului asigurarilor sociale de sanatate au fost alocate, pentru acest an, 4.145,4 miliarde de lei pentru plata medicamentelor cu si fara contributie personala (in ambulatoriu) fata de 3.332,2 miliarde de lei anul trecut, ceea ce reprezinta o crestere de 813,2 miliarde de lei.