Controlul demarat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau in randul celor 293 de medici de familie din judet a descoperit ca unii dintre ei sunt implicati in afaceri ilicite cu medicamente. Din 20 miliarde de lei cheltuiti in primele trei luni ale anului de toti medicii de familie pe medicamente gratuite si compensate, circa sase miliarde au fost epuizate numai de 25 de medici. In frunte se afla trei medici de familie care au prescris fiecare retete de peste 400 milioane de lei si alti trei medici care au completat retete de peste 300 de milioane. Pe -lista neagra- se mai afla 19 medici de familie care au recomandat pacientilor medicamente de peste 200 milioane de lei.
Sumele au atras atentia CJAS dupa ce s-a stabilit, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, Colegiul Medicilor si Asociatia Medicilor de Familie, ca plafonul trimestrial al unui medic de familie ar trebui sa depaseasca cu cel mult 25% suma de 60 milioane de lei. -Am facut o plangere verbala la Politie impotriva acestor medici pentru ca ii banuim de afaceri necurate cu medicamente si urmeaza sa inaintam o sesizare scrisa. Consumul, de cateva ori mai mare decat al altor colegi de-ai lor cu acelasi numar de pacienti inscrisi pe lista, nu se poate explica decat printr-un comert ilicit, la care participa si unii dintre farmacisti-, a declarat Dumitru Bontas, presedinte al Consiliului de Administratie al CJAS.
Reprezentantii Casei de Asigurari spun ca unii dintre medicii de familie colaboreaza cu reprezentantii unor firme de medicamente care fac stocuri inainte de o scumpire a produselor, dupa care invadeaza farmaciile cu produse care au lipsit o perioada de pe piata. Pana la verificarea acuzatiilor de catre Politie, conducerea CJAS nu va dezvalui numele medicilor care au prescris exagerat medicamente gratuite si compensate. -Daca Politia va descoperi ca persoanele vizate se fac vinovate de afaceri necurate, CJAS va rezilia contractul cu acesti medici-, a adaugat Bontas.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane