
900.000 de lei. Atât au adunat, în numai trei săptămâni, reprezentanții caselor județene de asigurări de sănătate din amenzile aplicate medicilor care au eliberat pacienților, în mod ilegal, certificate de concedii medicale. Banii au intrat în Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, iar ministrul Sănătății, Cseke Attila, a și exemplificat ce s-ar putea face cu cei 900.000 de lei. „Ca să aveți o imagine asupra acestui subiect, cu acești bani pe care i-am strâns în 3 săptămâni am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an, sau am putea finanța tot ceea ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, salarii pe o lună în trei Unități de Primiri Urgențe din spitale de nivel mediu“, a spus ministrul Cseke. Casele județene de asigurări de sănătate au luat la „puricat“ 1.540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical. În 336 de cazuri au fost constatate abateri. Ca urmare, 222 de medici au fost nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a plăti amenzile în valoare totală de 859.250 lei. Un număr de 73 de medici a primit avertismente, iar în 31 de cazuri valoarea garantată a punctului a fost diminuată cu 10%. În plus, reprezentanții caselor de asigurări de sănătate au reziliat un număr de 28 convenții pentru acordarea și eliberarea certificatelor de concediu medical și au fost sesizate comisiile de disciplină ale colegiului medicilor pentru zece dintre cadrele medicale găsite în culpă. Pe primul loc în topul neregulilor privind acordarea concediilor medicale s-a situat județul Bistrița Năsăud. Cele mai „usturătoare“ amenzi le-au încasat medicii din Timiș. În prima fază de verificări șase medici au fost amendați cu 11.000 lei pentru nerespectarea legislației. În cea de-a doua fază, din 29 medici verificați, 16 au primit amenzi în cuantum de 72.500 lei. La Botoșani, zece medici au încălcat legislația, fiind „taxați“ cu 45.000 lei. Și li s-a reziliat convenția de acordare a concediilor medicale. Și câțiva medici din județele Vâlcea și Brașov au eliberat pe nedrept certificate de concediu medical. În Capitală au fost înțelese destul de bine noile prevederi legislative. Aici, din cei 53 medici verificați, doar șapte au încălcat legea și au primt amenzi în valoare de 35.000 lei, iar pentru doi dintre aceștia le-a fost diminuată valoarea punctului cu 10%. Corecți au fost și cei din Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Constanța, Ilfov, Teleorman, unde nu a fost acordată nicio amendă în urma verificărilor.
În 21 de cazuri bolnavii nu au fost găsiți la domiciliu
Potrivit ministrului Cseke Attila, abaterile au constat în inexistența sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege. „Mai precis, la fișa pacientului nu au fost anexate declarațiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declarația prin care se dovedește plata asigurărilor de sănătate sau nu exista atașată adeverința de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri greșite și certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar“, a explicat acesta. Au existat și cazuri în care pacienții „aflați în concediu medical“ nu au fost de găsit acasă: „S-au constatat 21 de cazuri în care bolnavul nu a fost găsit la domiciliu. În Botoșani au fost descoperite cele mai multe nereguli în ceea ce privește absența de la domiciliu. Aici, din 19 persoane controlate, 9 au lipsit de acasă“.
Pe de altă parte, ministrul Cseke a ținut să precizeze că „nu a fost cazul să meargă cu poliția la dimiciliu. Am stabilit deja împreună cu Ministerul de Interne că poliția poate merge la domiciliul celor care primesc concedii medicale doar în cazuri întemeiate“.