Ieri, Alianta Medicilor a depus la Ministerul Sanatatii si Familiei proiectul de lege privind sistemul de stabilire a veniturilor medicilor. Initiativa, inspirata din sistemele europene de sanatate, este demna de consemnat, pentru ca, pentru prima data in Romania, este luata in calcul legalizarea… spagii. Ramane insa de vazut daca tentativa de eliminare a platilor neoficiale va fi preluata de autoritati, stiut fiind faptul ca lumea medicala este dominata de interese personale la cel mai inalt nivel.
Salariu de trei milioane de lei pe luna
Stagiarii si rezidentii, daca nu pleaca din tara, devin victimele sigure ale mizeriei. Medicii au ramas clasa sociala cu cele mai mici venituri salariale. Din 110 dolari (suma ce reprezinta venitul mediu lunar al unui medic in Romania), trebuie sa-si asigure cazare, hrana, transport, intretinere, haine, literatura de specialitate, participari la congrese si conferinte.
-Neputand sa supravietuiasca din venitul salarial lunar, medicul este nevoit sa-si rotunjeasca venitul prin atentii extrasalariale provenite de la pacient. Acest aspect contravine codului deontologic, dar reprezinta singura modalitate prin care medicul poate supravietui. Mai mult, gandirea medicala si actul medical prestat sunt umbrite de lupta pentru supravietuire. Suntem constienti ca, in sistemul de plata al medicilor, in vigoare, nu se pot aduce cresteri salariale care sa reflecte adevarata valoare a muncii prestate de medic. Din aceste motive, Alianta Medicilor prezinta un document ce se vrea a fi o propunere pentru modificarea sistemului de plata al medicilor si care sa le asigure acestora un mod de salarizare cel putin decent-, ne-a declarat doctorul Alin Apostol.
Onorariul, decontat de casa de asigurari de sanatate
Articulul 4 al proiectului spune ca -Venitul medicilor este format din insumarea Salariului cu Onorariul-, iar articolul 5 precizeaza ca -Salariul reprezinta o valoare bugetara (Ordonatorul principal de credite fiind MSF) si reprezinta insumarea Salariului de baza cu remunerarea orelor suplimentare si cu valoarea sporurilor-. Mai departe, -Onorariul reprezinta o parte din valoarea, in lei, a actului medical prestat pe care pacientul o ofera medicului. Onorariul reprezinta 33% din valoarea actului medical prestat-.
Am recurs la aceasta insiruire de citate pentru a putea explica oportunitatea propunerilor. Asadar, bolnavul se prezinta la medic unnde i se face o serie de manevre medicale, decontate de asigurarile de sanatate. In loc sa scoata din bani plicul cu spaga aferenta pentru a stimula profesionalismul si amabilitatea doctorului sau a asistentei, va plati un onorariu care nu poate depasi procentul de 33% din valoarea servicilor oferite (unitatea sanitara avand obligatia de a-i prezenta costurile tuturor investigatiilor si manevrelor efectuate). Dupa ce plateste onorariul, asiguratul primeste o chitanta fiscala, pe care o trimite casei de asigurari de sanatate si aceasta are obligatia de a deconta suma aferenta – -CASS este obligata sa returneze pacientului suma onorariului, in termen de 15 zile de la data externarii-. Daca pacientul nu poate suporta onorariul sau daca actul medical se desfasoara in conditii de urgenta, CASS este obligata sa returneze medicului suma echivalenta in termen de 15 zile de la data externarii pacientului, in cazul pacientului asigurat.
Pe langa onorariul dat de pacient, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va avea obligatia de a distribui inca 33% unitatii sanitare – banii fiind folositi in calcularea veniturilor personalului mediu.
Pentru a eluda formele de frauda, valoarea actului medical va fi reflectata in scriptele din foile de observatie, autentificate prin semnatura, parafa si codul medicului curent.
Garzile, considerate ore suplimentare
Un alt punct nevralgic il constituie plata garzilor. In momentul de fata, acestea nu sunt platite ca ore suplimentare, asa cum prevede Codul Muncii.
Propunerea Aliantei Medicilor este ca garzile sa nu mai fie deduse din salariu, ci sa fie remunerate ca program de munca suplimentar. In consecinta, salariul de baza lunar va fi compelat cu plata sporurilor si a orelor suplimnetare. -Gestiunea sistemului de stabilire a salariului de baza se asigura de catre ordonatorii principali de credite, cu incadrarea in resursele financiare alocate anual si in numarul de posturi stabilit prin legile privind bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale-, prevede proiectul.
In plus, Codul Muncii prevede un numar limitat de ore suplimentare. -In prezent, suntem exploatati, pentru ca garzile depasesc cu mult numarul de ore suplimentare prevazute de lege. Daca serviciul de garda ar fi cotat ca munca suplimentara, nu numai ca ne-ar aduce in randul lumii civilizate, dar ar reprezenta o sansa de ajustare a veniturilor si pentru medicii fara loc de munca-, a afirmat doctorul Apostol.
Banca Medicilor – credite si facilitati
Proiectul mai prevede ca medicii specialisti in primul an de activitate si medicii rezidenti sa beneficieze de o reducere cu 75% a impozitului pe venit.
In plus, se mentioneaza o masura de bun simt, care se refera la plata asigurarilor de sanatate: -Medicii beneficiaza de o reducere cu 100% a cuantumului salarial ce revine asigurarilor sociale de sanatate-.
O alta propunere vizeaza cu precadere sprijinirea dezvoltarii sectorului privat: -Se va infiinta Banca Medicilor, institutie cu caracter financiar bancar, cu capital predominant de stat, care va acorda credite preferentiale medicilor-. Prin licitatie, se vor selecta bancile care vor oferi credite medicilor, iar Ministerul Sanatatii va garanta imprumuturile. Totodata, bancile selectate vor acorda imprumuturi cu dobanzi subsidiare pentru medici, iar detaliile programului de creditare pentru medici vor fi stabilite prin hotarare de guvern.