Peste 200 de medici de familie bucuresteni si din alte localitati ale tarii s-au aflat in Piata Revolutiei din Capitala, pentru a participa la un miting de protest fata de reducerea sumelor alocate asistentei medicale primare.
Cabinetele au nevoie de finantare reala
Ieri, pe o ninsoare marunta, ca sa nu inghete de frig, medicii se invarteau in cerc, pe langa tarcul metalic de protectie, instalat la toate manifestatiile.
Cristian Oana, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei/Medicina Generala, a apreciat ca s-a ajuns la proteste pentru ca, timp de doua saptamani, au incercat zadarnic sa obtina o majorare a finantarii, iar presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase nu au intervenit pentru detensionarea situatiei, asa cum li s-a solicitat: -Situatia de criza a fost generata de o decizie politica, intrucat in vechea lege a asigurarilor sociale de sanatate contractul-cadru se negocia de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor din Romania, iar in ordonanta de urgenta pentru modificarea legii, Colegiul a fost scos de la negocieri, deoarece presedintele lui este liberal-.
Nivelurile de finantare propuse de CNAS si MSF au scazut cu aproximativ 30% fata de anul 2002, motiv pentru care cabinetele de medicina familiei cu mai putin de 1.500 de pacienti inscrisi pe liste vor da faliment.
In replica, ministrul sanatatii si familiei a afirmat ca nu va ceda presiunilor facute de doctorii de familie, asa cum s-a intamplat anul trecut, iar daca acestia nu vor sa semneze contractele, va transfera activitatea si fondurile in sarcina medicilor din ambulator: -Medicii de familie sunt liberi sa protesteze atata timp cat pentru 2003 au primit mai multi bani. Nu-i putem obliga sa semneze contractele de servicii, asa ca, daca nu vor, vom lua masuri ca sa transferam activitatea acestora in ambulator, precum si fondurile aferente muncii prestate. Nu vreau sa fac concesiile de anul trecut, cand la presiunea medicilor de familie am majorat valoarea punctului cu 15%-, a declarat Daniela Bartos.
Ministrul a precizat ca nu mai este dispusa sa plateasca doar faptul ca medicul are inscris pe lista un numar de persoane, ci valoarea muncii acestora, adica serviciile prestate.
Daniela Bartos a explicat faptul ca, in timp ce valoarea punctului acordat pentru numarul de persoane inscrise pe lista a scazut cu 500 de lei, valoarea serviciului acordat pentru munca efectiv realizata de doctori a crescut cu cateva milioane de lei: -Daca as face publice veniturile realizate de medicii de familie care au inscrise pe lista peste 1.000 de persoane, as crea un conflict de interese cu doctorii din spital care, desi lucreaza mult mai multe ore pe zi, au salarii mai mici. Prin noua legislatie, medicul de familie beneficiaza de un venit minim garantat de 18 milioane de lei pentru 1.500-2.000 de persoane inscrise pe lista, suma din care 11 milioane ar reprezenta cheltuielile lunare pentru intretinerea cabinetului-.
Bartos a mai spus ca, in urma unui control facut in judetul Braila, 80 dintre medicii navetisti nu respecta programul de lucru, iar de vineri de la pranz si pana luni dimineata, medicii nu sunt de gasit – in cursul zilelor de lucru programul lor este redus.