-Am hotarat noi, organizatiile de medici din asistenta primara, sa nu mai semnam contractele impuse de casele de asigurari de sanatate. Cert este ca in 2003 vom fi platiti mai prost decat anul trecut. Unui cabinet de medicina de familie cu minimum 1.000 de pacienti i se vor aloca sub 10 milioane de lei – bani din care platesti absolut totul, de la salariul asistentei pana la utilitati. La suma aceasta, dotarea cabinetului si venitul medicului sunt scoase din calcul. Protestam de asemenea fata de imixtiunea caselor de asigurari in activitatea noastra financiar-contabila-, ne-a declarat doctor Doina Mihaila, presedintele Patronatului medicilor de familie.
Medicii afirma, de asemenea, ca nu au fost consultati in elaborarea Contractului-cadru pe anul in curs. Normele metodologice privind acordarea asistentei medicale sunt cel putin aberante. Pentru ca un medic de familie sa obtina un salariu de sase milioane de lei ar trebui sa aiba un venit de minimum 26 milioane de lei, cauza fiind valoarea prea mica a punctului pentru servicii medicale (aproximativ 7.600 de lei punct/serviciu, in vreme ce un calcul real al punctului inseamna 8.500 de lei). De mentionat ca suma punctelor pe servicii medicale si pe numarul de pacienti va constitui, in final, venitul unui cabinet medical.
Pentru a putea supravietui un cabinet de medicina de familie cu 1.000 de pacienti, ar avea nevoie de o suma lunara destinata cheltuielilor (medicamente si materiale sanitare, electricitate, apa, gunoi, canal, salariul asistentei si venitul medicului) de minimum 25 milioane de lei. Conform calculelor tandemului Ministerul Sanatatii – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, totalul veniturilor posibile ale cabinetului este de 9.700.000 de lei.
In conditiile date, afirmatiile ministeriale privind intentia de a diminua numarul de internari in spitale sunt pur demagocice. Doar cu o dotare precara si cu un un buget limitat pentru servicii, medicina primara nu poate acoperi asistenta pacientilor inscrisi pe liste.