Home Social Medicii de familie, revoltati de politica Ministerului Sanatatii

Medicii de familie, revoltati de politica Ministerului Sanatatii

DISTRIBUIŢI

La inceput de iulie, Ministerul Sanatatii mai face inca proiecte referitoare la alocarea bugetului pe anul in curs. Intarzierile mari din circuitul financiar nu mai starnesc insa de multa vreme nici o reactie. Ceea ce a starnit cu adevarat revolta medicilor din asistenta primara a fost vestea ca expertii din minister au de gand sa injumatateasca sumele alocate cabinetelor din reateaua medicinei de familie.

Functionarea asigurarilor de sanatate a debutat cu finantarea asistentei primare, prin crearea medicului de familie, cu scopul diminuarii fluxului de bolnavi catre spital, acolo unde costurile sunt de zece ori mai mari decat ambulatoriile de specialitate sau medicina primara. Procentul de 15% alocat medicinei de familie din totalul bugetului asigurarilor acopera cu greu necesarul cabinetelor. Din cauza lipsei acute de bani, capitolul investitii este, in proportie de 95%, inexistent.

Cu toate acestea, specialistii Ministerului Sanatatii, intr-un proiect ce vizeaza modificari in Contractul-cadru (document ce stipuleaza acordarea asistentei medicale pe anul in curs), sunt de parere ca asistentei primare ii ajunge un buget de 7,3%. -Am depus chiar acum un memoriu, care se afla pe masa doamnei ministru. Inainte de a anunta modificari care ne privesc, ar fi bine sa ne intrebe si pe noi. La fel se pune si problema asistentilor medicali. Ministerul ne obliga sa-i platim conform Contractului Colectiv de Munca adoptat la nivel national. Vreau sa precizez ca regula o aplica unitatile de stat. Or, in cazul medicului de familie este aberanta o asemenea obligatie, atata vreme cat cabinetele au un statut privat-, ne-a declarat doctorita Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie.

In acelasi spirit s-a desfasurat si Conferinta Nationala a Medicilor de Familie, la Alba-Iulia, incheiata cu semnarea unui protest la adresa Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate. Doctorul Molnar Geza, membru al Comitetului de organizare, a declarat ca discutiile au devenit tensionate in momentul in care participantii la conferinta au aflat despre un proiect elaborat recent de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fara stiinta Colegiului Medicilor.

Molnar afirma ca noul proiect modifica normele contractului-cadru semnat de medicii de familie:-Daca pana acum primeam 15% din bugetul asigurarilor de sanatate, la ora actuala, am ajuns sa primim doar sapte la suta, bani insuficienti pentru a mai functiona-.

Medicii prezenti la conferinta au redactat un comunicat prin care atrag atentia asupra situatiei grave in care se afla din cauza -aplicarii diferentiate si chiar abuzive a normelor contractului-cadru in anumite judete-.

In replica, Ministerul Sanatatii este surprins de -reactia medicilor de familie, care ameninta cu inchiderea cabinetelor-: -Atragem atentia ca acest procent este orientativ, constituie propunerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar MSF nu a fost si nu este de acord cu alocarea unei cote procentuale pentru medicina de familie sub nivelul celei de anul trecut. In acest moment, cotele procentuale se renegociaza, astfel incat, in final, sa nu existe nici un domeniu defavorizat-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.