Home Social Medicii de familie susțin eforturile colegilor din spitale, în bătălia cu coronavirusul

Medicii de familie susțin eforturile colegilor din spitale, în bătălia cu coronavirusul

DISTRIBUIŢI

Medicii de familie din întreaga țară înțeleg importanța implicării lor în bătălia cu epidemia de coronavirus și, prin asociațiile profesionale, și-au exprimat deja toată deschiderea pentru a-i susține pe colegii din spitale și laboratoare. Prin Decretul privind Instituirea Stării de Urgență în România, au fost prevăzute modificări referitoare la activitatea medicilor de familie, care în această perioadă pot acorda servicii medicale și medicamente și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate, pot prescrie bolnavilor cronici medicamente restricționate până acum și pot deconta servicii medicale în unitățile sanitare din asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, în limita a 8 consultații/oră.

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis și intrat în atenția Parlamentului României conține și alte decizii importante pentru pacienți și pentru personalul medical. Orice persoană aflată pe teritoriul României va beneficia de toate serviciile medicale necesare tratării coronavirusului, gratuit, iar tratamentul va fi suportat din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În caz de nevoie, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se va putea angaja personal medical, de laborator și auxiliar, precum și farmaciști, fără concurs, pentru o durată de 6 luni. În schimb, managerii de spitale și responsabilii din domeniul asistenței și protecției sociale care nu-și vor duce la capăt sarcinile de serviciu în perioada stării de urgență vor fi suspendați din funcție, indiferent de statutul lor.

Pentru următoarele șase luni, medicamentele, dispozitivele medicale și materialele sanitare esențiale în medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea infecției cu COVID-19 nu vor mai fi exportate. Pentru a acoperi necesarul de medicamente și materiale sanitare se vor putea realiza transferuri între bugetele Ministerului Sănătății și Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care se vor suporta și eventualele costuri suplimentare cu salariile personalului medical și auxiliar și vor fi decontate servicii medicale, la nevoie, peste bugetul alocat trimestrului I al anului 2020. Tot din FNUASS vor fi decontate și concediile medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19.

Pe toată durata stării de urgență, direcțiile de sănătate publică vor putea dispune, în caz de nevoie, modificări de structură ale unităților sanitare și vor putea face achiziții directe de materiale sanitare, medicamente și echipamente, necesare în perioada pandemiei.

Guvernul Orban a anticipat situația și a decis achiziția, prin Compania Unifarm SA, a 10.000 de teste pentru diagnosticare coronavirus și altor 40.000 de teste rapide, care vor fi distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă. Tot Unifarm va aproviziona permanent spitalele și medicii de familie, care solicită echipamente de protecție, măști, produse biocide pentru suprafețe și mâini, teste de diagnostic și medicamente. Toate aceste măsuri permit autorităților să ia decizii rapide, în funcție de realitățile momentului și de evoluția cazurilor, pentru a limita cât mai mult extinderea epidemiei de coronavirus.

Dr. Antoneta Ioniță

Membru în Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.