Autoritatile romane cunosc apelul lansat de Organizatia Mondiala a Sanatatii legat de cazurile de pneumonie atipica, aparute in Asia, institutiile sanitare luand masuri pentru a preveni aparitia, in Romania, a unor infectii cu virusul acestei boli.
-Este o forma rara de pneumonie interstitiala. Noi am transmis unitatilor medicale din intreaga tara instructiuni privind monitorizarea stricta a tuturor cazurilor de pneumonie. In cazul in care vom identifica forma respectiva de pneumonie, vom lua de urgenta masurile care se impun-, ne-a declarat profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase -Matei Bals- din Bucuresti.
Ministerul Sanatatii si Familiei a avertizat toate directiile sanitare, in special cele in a caror zona exista aeroporturi internationale, sa fie pregatite sa depisteze orice persoana suspecta de a purta virusul pneumopatiei depistat in Asia. Alexandru Rafila, director general in MSF, a declarat ca infectia are un debut brusc, urmat de pneumonie.
-Nu a fost izolat inca nici un virus gripal care sa conduca la ideea ca este vorba despre o forma grava de gripa. Nu este cunoscut inca agentul etiologic aflat la baza acestei afectiuni, astfel ca tratamentul este simptomatic, vizand efectele bolii, nu cauzele ei-, a spus Rafila.
Directorul general in MSF a aratat ca personalul medical trebuie instruit cu privire la modul in care trebuie sa intervina in momentul depistarii unor cazuri de infectie cu acest virus. In plus, MSF va colabora cu Ministerul Transporturilor, astfel incat calatorii sa fie informati cu privire la aceasta boala si sa poata raspunde daca au sau nu simptomele ei.
-Populatia trebuie informata in mod clar, dar nu trebuie ca acest lucru sa genereze panica, iar lumea sa inceapa sa se inghesuie la medic pentru orice guturai banal-, a spus Alexandru Rafila, adaugand ca MSF va lua masuri pentru a controla fenomenul din toate punctele de vedere.
Medicii de specialitate au luat masuri pentru tratarea eventualilor bolnavi, a declarat Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumoftiziologie -Marius Nasta- din Bucuresti.
-Sigur ca informarea exagerata este la fel de daunatoare precum lipsa de cunostinte. De aceea, recomandam persoanelor la care gripa ia un curs nefiresc – respectiv febra mare, diaree si greutate in respiratie – sa se prezinte la medic. Fara aceste simptome, supraaglomerarea camerelor de garda ar putea genera mai multa panica decat ar fi necesar**, a mai spus profesorul Stoicescu.
Potrivit OMS, cazurile de pneumonie inregistrate au debutat similar unei gripe, respectiv prin cresterea brusca a temperaturii, urmata de mialgie, cefalee, oboseala, dificulati de respiratie, iritatia gatului. Cateodata, boala capata aspectul unei pneumonii bilaterale, cu insuficienta respiratorie acuta, care ar impune respiratia artificiala. OMS mai precizeaza ca autoritatile sanitare din intreaga lume trebuie sa raporteze aparitia oricarui caz de pneumonie atipica.
In ciuda faptului ca pana in prezent semnalele alarmante provin mai ales din unele tari ale Asiei si din Canada, doua cazuri de persoane prezentand simptomele acestei pneumonii atipice au fost inregistrate in inima Europei, la Geneva. La intoarcerea dintr-un sejur efectuat in sud-estul asiatic, persoanele respective au declarat ca au febra si dificultati respiratorii. Ca urmare, Oficiul federal al sanatatii publice a dispus masuri de securitate in toate aeroporturile elvetiene.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane