Răcirea vremii, care s-a înregistrat în mai toate zonele ţării, nu a reuşit să reducă numărul viruşilor responsabili de afecţiunile respiratorii. Mai mult, deşi iarna pare că îşi reintră în drepturi, medicii se aşteaptă ca în luna februarie să aibă loc o explozie a infecţiilor virale. Totodată, conducerile spitalelor din toată ţara au luat măsuri de precauţie, fiind la un pas de a impune starea de carantină.
Numărul mare de persoane care acuză simptomele specifice virozei continuă să crească. De aceea, conducerile tuturor spitalelor din ţară sunt pregătite să instituie măsuri drastice pentru a împiedica răspandirea viruşilor. Deşi încă nu a fost instaurată carantina, în toate unităţile medicale s-a recurs la metode maxime de precauţie.
Cu halat şi mască sterilă
Astfel, în spitalele din judeţul Hunedoara, accesul vizitatorilor a fost restricţionat din cauza avalanşei de îmbolnăviri din ultima perioadă. Potrivit autorităţilor locale, persoanele care vor să ajungă la pacienţii internaţi în spital trebuie să respecte orele de vizită, însă accesul acestora este totuşi limitat. -Toţi directorii au fost informaţi că, în afara zilelor de vizită, accesul în spital al persoanelor neautorizate să nu fie permis-, a declarat directorul executiv al Autorităţii de Sănătăte Publică (ASP), Dan Magheru. Cele mai multe restricţii au fost impuse la secţiile care prezintă risc maxim de contaminare. Acestor rigori au fost supuse secţiile de nou-născuţi, pediatrie, infecţioase, ATI şi ginecologie, unde cunoscuţii celor internaţi sunt lăsaţi să intre numai în intervalul prevăzut pentru vizite. Mai mult, aceştia sunt obligaţi să se echipeze cu halate sterile, precum şi cu măşti de protecţie pentru a evita îmbolnăvirea pacienţilor. -În plus, la secţiile cu risc maxim nu se va intra nici în zilele de vizită decat cu echipamente de protecţie, iar accesul vizitatorilor va fi limitat-, a mai spus Dan Magheru. Şi în judeţul Constanţa spitalele au fost luate cu asalt de pacienţi cu pneumonii sau viroze. Medicii abia mai reuşesc să facă faţă numărului mare de cazuri şi spun că acesta e doar începutul, ei considerand că în luna februarie va avea loc o explozie de infecţii virale. Nici ambulanţierii nu au stat degeaba, ei fiind solicitaţi la un interval de 10 minute.
Părinţi, duceţi copiii la doctor!
Medicii constănţeni se arată indignaţi de faptul că cei mai mulţi pacienţi sunt copii. Aceştia condamnă iresponsabilitatea unor părinţi care ignoră primele semne de boală şi aduc micuţii la spital cand deja sunt în stare gravă. Pentru a depista din timp cazurile de îmbolnăvire în randul copiilor, inspectoratele şcolare în colaborare cu autorităţile sanitare vor efectua un triaj epidemiologic zilnic. Astfel, copiii din grădiniţe şi scoli, care manifestă simptomele specifice gripei sau infecţiilor respiratorii, vor fi trimişi acasă. Nici părinţii nu sunt săriţi din schemă, autorităţile demarand o campanie de informare asupra necesităţii controlului medical şi al izolării la domiciliu a copiilor bolnavi. Totodată, Ministerul Sănătăţii va continua programul de vaccinare a populaţiei, copiii cu varste cuprinse între şase luni şi 15 ani avand prioritate. În cadrul programului asigurat de Ministerul Sănătăţii, judeţului Galaţi i-au fost alocate 35.000 doze de vaccin, urmand ca numărul acestora să fie suplimentat cu alte cateva mii de doze provenite din sponsorizări. În judeţul Galaţi a fost înregistrat primul focar de gripă, cu 19 cazuri confirmate. De asemenea, 12 persoane au murit din cauza afecţiunilor respiratorii, numai în această lună avand loc nouă decese.