Home Social Medicii solicită compensarea chirurgiei bariatrice în obezitatea morbidă

Medicii solicită compensarea chirurgiei bariatrice în obezitatea morbidă

DISTRIBUIŢI

Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Asociația Română pentru Studiul Obezității                               

Așa cum suntem convinși că știți, obezitatea și comorbiditățile acesteia (în primul rând hipertensiunea arterială și diabetul zaharat tip 2) reprezintă una dintre cele mai grave provocări (dacă nu cea mai gravă) la adresa sănătății populației în lume, dar și în țara noastră. Studiile epidemiologice populaționale recent efectuate în țara noastră (studiul PREDATORR și studiul ORO) confirmă faptul că ne înscriem, din păcate, în aceleași tendințe îngrijorătoare privind incidența și prevalența obezității observate și în celelalte țări europene.

Deși cercetătorii și practicienii fac eforturi continue, atât pe plan mondial cât și în țara noastră, pentru găsirea soluțiilor terapeutice optime, intervențiile farmacologice au efecte modeste, iar optimizarea stilului de viață, deși cu o eficiență confirmată, are în continuare probleme majore de aderență, mai ales în obezitatea morbidă. Studii importante, efectuate pe un număr mare de pacienți, cu o durata de urmărire a efectelor de peste 10 ani  și comunicate în reviste de cea mai înaltă calitate, au demonstrat convingător beneficiile chirurgiei bariatrice atât în ceea ce priveşte creșterea calității vieții și creșterea speranței de viață cât și în ceea ce privește reducerea costurilor de îngrijire a acestor pacienți.  În țara noastră mai mulți colegi chirurgi s-au perfecționat în efectuarea acestor intervenții. Din păcate însă, costurile materialelor necesare fac ca accesibilitatea pacienților la aceste intervenții să fie foarte redusă.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să găsiți soluții pentru compensarea acestor costuri, cel puțin parțial și cel puțin pentru pacienții cu obezitate morbidă.

Am recurs la procedura scrisorii deschise având în vedere faptul că decizia d-voastră ar putea fi susținută și de societatea civilă.

 

Conf. Dr. Gabriela Roman, Președinte Asociația Română pentru Studiul Obezităţii și Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, PreședinteFederația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.