Home Social Medicii sunt nemultumiti de spaga primita

Medicii sunt nemultumiti de spaga primita

DISTRIBUIŢI

-Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate a realizat o ancheta de opinie in randul medicilor pentru a sonda, pe o baza anuala, perceptia medicilor referitoare la schimbarile prin care trece sistemul de sanatate din Romania, astfel incat pe baza unui set de intrebari si a unei metodologii constante sa se poata compara evolutia opiniei medicilor fata de reforma sanitara-, a declarat doctorul Cristian Vladescu, presedintele institutiei citate. Sondajul a fost efectuat pe un esention de 1175 de medici, din toate domeniile: din asistenta primara, din ambulatoriile de specialitate si din spitale. Interviurile au fost facute in cele opt regiuni ale tarii – Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, Maramures, Transilvania si Bucuresti. Structura esantionului pe specialitati arata astfel: 34% medici de spital, 33% medici de familie si 33% medici din ambulatoriile de specialitate.

De remarcat ca aproape jumatate dintre medici considera ca platile directe – majoritatea neoficiale – sunt prea mici si doar un numar insignifiant le apreciaza drept exagerate. Dintre medicii de familie un procent de 41,1% considera spaga prea mica, 43,7% acceptabila, 7,4% apreciaza ca este exact cat trebuie si numai 1,4% o evalueaza ca fiind exagerata. Medicii specialisti din ambulator cred, in proportie de 39,5%, ca platile directe sunt prea mici, 42,1% acceptabile, 8,9% exact cat trebuie si 2,1% cred ca sunt exagerate. Procentul cel mai mare de nemultumiti s-a inregistat in randul medicilor de spitale – 44,9% -, 39,6% le declara acceptabile, 5,7% exact cat trebuie si numai 0,6 % le vad exagerate.

Nemultumirile legate de platile neoficiale sunt strans legate de cele care vizeaza veniturile nete lunare. Un procent de 54,2% din medicii de familie declara ca au un venit lunar cuprins intre 50 si 150 de dolari, 24,2% castiga intre 151 si 250 de dolari, 18,6% intre 251 si 350 de dolari si 0,3% depasesc suma de 650 de dolari. Cam aceleasi proportii se inregistreaza si la medicii din ambulator. In spitale, 44,9% din medici castiga intre 151 si 250 de dolari, 33,8% intre 50 si 150, 14,9% depasesc 250 de dolari si 0,3% castiga peste 0,3%. Totodata, majoritatea medicilor au declarat ca ar trebui sa castige peste 450 de dolari pe luna.

Un aspect important se refera la lipsa de incredere a medicilor in reforma sanitara. Astfel, 42,7% dintre intervievati apreciaza ca reforma sistemului de sanatate din Romania merge intr-o directie gresita, 34,18% sunt de acord cu directia de restucturare, iar 23,39% nu stiu despre ce este vorba. Medicii au o relatie in general proasta cu casele de asigurari de sanatate si cu directiile de sanatate publica.

Cadrele medicale si-au exprimat de asemenea opinia in legatura cu principalele domenii care necesita reglementari suplimentare: finantarea spitalelor – 24,9%, organizarea spitalelor – 22,6%, functionarea asigurarilor medicale private – 23,08%. De remarcat ca un procent de 17,5% este preocupat de drepturile pacientilor.

Experienta medicala a 74,98% dintre intervievati spune ca modalitatea actuala de compensare a medicamentelor favorizeaza tratamente incomplete sau inadecvate. De notat faptul ca medicii nu agreeaza initiativa privata, 70% din ei nefiind dispusi sa recurga la imprumuturi bancare pentru dezvoltarea practicii medicale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.