-Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate a realizat o ancheta de opinie in randul medicilor pentru a sonda, pe o baza anuala, perceptia medicilor referitoare la schimbarile prin care trece sistemul de sanatate din Romania, astfel incat pe baza unui set de intrebari si a unei metodologii constante sa se poata compara evolutia opiniei medicilor fata de reforma sanitara-, a declarat doctorul Cristian Vladescu, presedintele institutiei citate. Sondajul a fost efectuat pe un esention de 1175 de medici, din toate domeniile: din asistenta primara, din ambulatoriile de specialitate si din spitale. Interviurile au fost facute in cele opt regiuni ale tarii – Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, Maramures, Transilvania si Bucuresti. Structura esantionului pe specialitati arata astfel: 34% medici de spital, 33% medici de familie si 33% medici din ambulatoriile de specialitate.
De remarcat ca aproape jumatate dintre medici considera ca platile directe – majoritatea neoficiale – sunt prea mici si doar un numar insignifiant le apreciaza drept exagerate. Dintre medicii de familie un procent de 41,1% considera spaga prea mica, 43,7% acceptabila, 7,4% apreciaza ca este exact cat trebuie si numai 1,4% o evalueaza ca fiind exagerata. Medicii specialisti din ambulator cred, in proportie de 39,5%, ca platile directe sunt prea mici, 42,1% acceptabile, 8,9% exact cat trebuie si 2,1% cred ca sunt exagerate. Procentul cel mai mare de nemultumiti s-a inregistat in randul medicilor de spitale – 44,9% -, 39,6% le declara acceptabile, 5,7% exact cat trebuie si numai 0,6 % le vad exagerate.
Nemultumirile legate de platile neoficiale sunt strans legate de cele care vizeaza veniturile nete lunare. Un procent de 54,2% din medicii de familie declara ca au un venit lunar cuprins intre 50 si 150 de dolari, 24,2% castiga intre 151 si 250 de dolari, 18,6% intre 251 si 350 de dolari si 0,3% depasesc suma de 650 de dolari. Cam aceleasi proportii se inregistreaza si la medicii din ambulator. In spitale, 44,9% din medici castiga intre 151 si 250 de dolari, 33,8% intre 50 si 150, 14,9% depasesc 250 de dolari si 0,3% castiga peste 0,3%. Totodata, majoritatea medicilor au declarat ca ar trebui sa castige peste 450 de dolari pe luna.
Un aspect important se refera la lipsa de incredere a medicilor in reforma sanitara. Astfel, 42,7% dintre intervievati apreciaza ca reforma sistemului de sanatate din Romania merge intr-o directie gresita, 34,18% sunt de acord cu directia de restucturare, iar 23,39% nu stiu despre ce este vorba. Medicii au o relatie in general proasta cu casele de asigurari de sanatate si cu directiile de sanatate publica.
Cadrele medicale si-au exprimat de asemenea opinia in legatura cu principalele domenii care necesita reglementari suplimentare: finantarea spitalelor – 24,9%, organizarea spitalelor – 22,6%, functionarea asigurarilor medicale private – 23,08%. De remarcat ca un procent de 17,5% este preocupat de drepturile pacientilor.
Experienta medicala a 74,98% dintre intervievati spune ca modalitatea actuala de compensare a medicamentelor favorizeaza tratamente incomplete sau inadecvate. De notat faptul ca medicii nu agreeaza initiativa privata, 70% din ei nefiind dispusi sa recurga la imprumuturi bancare pentru dezvoltarea practicii medicale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane