Medicii timisoreni au efectuat, ieri, primul transplant de maduva din Romania, realizandu-se astfel a treia mare premiera medicala in materie de transplant, dupa cel de cord efectuat in octombrie 1999 si cel de ficat, reusit in luna aprilie a anului urmator, a declarat Virgil Paunescu, seful Catedrei de Fiziologie si Imunologie din Timisoara.
Interventia a fost efectuata de o echipa de medici condusa de profesor doctor Margit Serban, seful Clinicii 3 de Pediatrie a Spitalului Louis Turcanu, si de conferentiar doctor Virgil Paunescu, seful Catedrei de Fiziologie si Imunologie, pacientul fiind un copil de 12 ani, din Hunedoara, care suferea de boala Hodgkin. Afectiunea baiatului nu a raspuns tratamentului conventional cu citostatice, prezentand doua recaderi, ceea ce impunea efectuarea transplantului.
Medicii au recoltat de la baiat celule Stem, prin citaforeza, care au fost congelate in azot lichid, la -200 de grade Celsius, timp de cinci zile. Dupa congelarea celulelor Stem, organismul a fost supus unui tratament cu citostatice, mult mai puternic decat cel recomandat in tratamentele obisnuite, iar marti dimineata au fost reintroduse in organism cu ajutorul unei perfuzii intravenoase rapide. Pe toata durata interventiei, medicii timisoreni au primit asistenta tehnica din partea unei echipe de medici condusa de profesorul Nagy Kalman, seful Centrului de Transplant Medular din Miscolc, Ungaria, cu care doctorii romani colaboreaza de mai multi ani.
Interventia s-a incheiat in jurul orei 13.30, iar starea copilului este buna.
In mai putin de un doi ani, in pofida saraciei din sectorul sanitar, medicina romaneasca a realizat transplantul de maduva. La 33 de ani de la prima interventie de acest fel reusita la nivel mondial, medicii timisoreni au, in sfarsit, conditiile si posibilitatea sa faca aceasta interventie intr-o clinica medicala echipata la nivel european, aproape exclusiv prin forte proprii.
Numarul bolnavilor care au nevoie de transplant este in crestere, anul de varf in privinta cazurilor de leucemie ramane, totusi, 1988, atunci cand Ministerul Sanatatii a inregistrat 1.827 de cazuri, dintre care 193 la copii sub 14 ani. In 1994 au fost depistate 1.509 cazuri de leucemie, dintre care 416 numai in zona Moldovei, un sfert fiind inregistrate la copii. In Capitala sunt confirmate anual 175 de cazuri noi de leucemie acuta, dintre care 15% la copii.
Transplantul de maduva este o procedura medicala relativ noua, folosita pentru tratarea unor boli anterior incurabile. De la prima operatie reusita in 1968, la Universitatea din Minnesota – Statele Unite, transplantul de maduva a fost folosit pentru tratarea leucemiei, anemiei aplastice, bolii Hodgkin, myelomului multiplu, deficiente ale sistemului imunitar si a catorva tumori grave, cum ar fi cancerul de san si ovarian.