Tragedia de la maternitatea Giulești
Salonul celor 11 bebeluși, de la Maternitatea Giulești, unde a izbucnit incendiul în 16 august, a fost cuprins de foc din cinci zone de ardere intensă – două la nivelul pardoselii și trei pe peretele cu ferestre -, sursa de inițiere a acestuia fiind supraîncălzirea ștecărului de alimentare a aerului condiționat, susțin procurorii Pachetului General, în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată doctorul Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Daniela Cårstea, alături de angajații Dima Vasile, Toma Adrian Ioan și Oprea Gigel, pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Anchetatorii precizează că dintre aceste focare, unul este inițial, celelalte fiind focare rezultate prin propagarea incendiului, „avånd ca suport de transfer materialele combustibile aparținånd sau din vecinătatea focarului inițial care a fost incendiat de către sursa de aprindere“.
Toate datele existente, constatările, analizele, testele și modelările efectuate, amprenta evenimentului, identificarea focarului multiplu, coroborate cu locul de amplasare a sursei de inițiere permit descrierea mecanismului producerii evenimentului, spun procurorii, redånd momentele producerii incendiului. Aceștia susțin că au fost 11 momente diferite cånd instalația de oxigen era pornită pentru menținerea temperaturi constante. Ulterior, temperatura a crescut datorită ștecărului care s-a supraîncălzit, iar materialul plastic s-a aprins începånd să ardă cu flacără. Materialul plastic și alte echipamente medicale din dulapul aflat în apropiere au început să ardă. Picăturile de material plastic topite au dus la aprinderea peretelui de plexiglass. Acesta arde atåt pe interior, cåt și pe exterior. Focul din interior crește în intensitate, topește o parte din plasa metalică a filtrului hotei din care cad stropi care se aplatizează la contactul cu suprafața netedă a sticlei din masa de lucru. Peste acest material topit aplatizat cad și alte elemente, cum ar fi bucăți de plexiglass topit, în care de asemenea cad stropi de metal topit.
Atunci cånd pereții laterali și frontal ai hotei sunt suficient de afectați termic încåt să nu mai poată susține partea superioară metalică a hotei, în care se afla și ventilatorul acesteia, are loc răsturnarea și căderea hotei (mai puțin partea inferioară cu masa de lucru din sticlă) de pe dulapul cu opt sertare înspre birou, loc unde continua să ardă plexiglassul, afectånd termic casetiera și tăblia biroului, precum și linoleumul. Materialul plastic incendiat al aparatului AC1 nu mai poate susține greutatea elementelor componente (motor, ventilator, placă electronică), aparatul de aer condiționat se dezmembrează și cade, sepăråndu-se de structura metalică a răcitorului/condensatorului. Aerul foarte fierbinte și radiația termică directă afectează termic integritatea robineților de oxigen și aer comprimat, confecționați din material plastic, situați pe peretele din stånga ușii de acces cu cartelă. Acesta este momentul în care apar cei care i-au salvat pe bebeluși.