Home Social Medicul care a descoperit primul caz de boală Lyme din România: „Simplu...

Medicul care a descoperit primul caz de boală Lyme din România: „Simplu de tratat, în faza inițială”

DISTRIBUIŢI

Doctorul Gheorghe ?ê?£erbu este cel care a identificat pentru prima dată în România simptomatologia caracteristică stadiului I al bolii Lyme, descoperire care face ca această boală să poată să fie vindecată definitiv, cu costuri scăzute și să împiedice declanșarea stadiilor II și III ale bolii.
Doctorul Gheorghe ?ê?£erbu din Arpașu de Jos, județul Sibiu spune că boala Lyme este apanajul medicului de familie, pentru că, depistată în stadiul inițial, este foarte simplu de tratat și nu pune niciun fel de problemă, scrie ronduldesibiu.ro. „Se vorbește atât de mult de boala Lyme pentru că, odată ajunsă în stadiul II și III ea prezintă simptome atipice, nu te gândești că poate fi vorba de Lyme și este foarte greu de diagnosticat. Când se diagnostichează în stadiile tardive, deja pacientul este în stare gravă, se face din asta o întreagă istorie. Dacă s-ar face o informare corectă a publicului și dacă s-ar ocupa de depistarea din timp a bolii, în stadiul I, care înseamnă zece zile-două săptămâni după înțepătura de căpușă, nu s-ar ajunge la stadiul II și nu ar fi un caz greu de rezolvat“, a explicat medicul. Medicul a povestit cum a depistat primul caz de Lyme și ce a dus la stoparea evoluției bolii și vindecarea pacientului. „Pacientul s-a prezentat la mine pentru că avea pe picior, pe gambă, acest eritem. A vrut să vadă ce e cu pata aia. Pata deja migrase spre exterior și se vedea căpușa. Asta m-a făcut să mă gândesc la boala Lyme în timpul în care nu se vorbea despre această boală. Am extras căpușa, era stadiul I, s-a confirmat, am trimis sângele la București că nu se făcea analiza aici. I-am dat tratament așa cum au recomandat specialiștii, s-a simțit bine, totul a fost în regulă. Era de aici din sat și l-am tratat, la indicația specialiștilor și a decedat după doi ani. După doi ani a decedat, la vârsta de 80 de ani“, a povestit medicul.
Astfel, deși cazurile de Lyme sunt limitate boala nefiind una care să creeze o infectare în serie a populației, netratată această afecțiune duce la moartea pacien­tului. Decesul poate fi însă prevenit, dacă bolnavul se prezintă din timp la medicul de familie și urmează tratamentul încă din stadiul I al bolii.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.