Ministerul Mediului se arata ingrijorat de intarzierea implementarii programului -Natura 2000-, motivata de refuzul initial al Ministerului Agriculturii de a aloca fonduri pentru despagubirea celor afectati de proiect.
Programul -Natura 2000- reprezinta unul din cele mai importante programe europene de protectie a mediului, in cadrul caruia fiecare stat ce adera la Uniunea Europeana trebuie sa identifice o serie de habitate naturale ale speciilor protejate ce traiesc pe teritoriul sau si sa le faca sa prospere, pana in momentul aderarii la UE. Programul impune insa si restrictii, iar cei lezati trebuie despagubiti, drept pentru care Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) si celelalte ministere trebuie sa gaseasca o formula de despagubire. Secretarul de stat in MMGA Korodi Attila a explicat situatia in care un taran care coseste de doua-trei ori pe an poate fi impiedicat sa coseasca. -Pentru a nu ajunge la tensiuni, normal e sa despagubesti omul la justa valoare-, spune Korodi.
Acesta a precizat ca MMGA -negocieaza- cu Ministerul Agriculturii in acest sens, dar au aparut dificultati. -MAPDR are un rol important in derularea programului, deoarece trebuie sa aloce bani pentru despagubiri si detine resurse financiare si infrastructura umana si tehnica pentru gestionarea problemei-. In opinia lui Korodi, MAPDR nu e de acord sa aloce in prezent aceste fonduri, cerand sa fie alocate de MMGA.
Reprezentantii MAPDR spun ca vor prelua responsabilitatea despagubirilor numai dupa ce MMGA va identifica, va cartografia si va elabora regulile pentru toate siturile -Natura 2000-. -Ar fi o greseala sa asteptam atat. Pana vom clarifica pentru fiecare sit metodologia de protectie, siturile pentru care s-au stabilit planurile de management vor fi afectate, din cauza nepunerii in aplicare a planurilor. In plus, exista riscul ca, in ariile deja incluse in retea, sa apara tensiuni sociale ce trebuie luate in seama-, a spus Korodi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane