Meningita West Nile, boală transmisă prin înțepătura țânțarilor, alertează, din nou, autoritățile sanitare din Europa. Potrivit site-ului Novinite.com, trei persoane au murit în Grecia în urma unor ciupituri de țânțari, purtători ai virusului West Nile, în timp ce alte persoane sunt spitalizate în nordul Bulgariei, așteptând un diagnostic și tratament. Deocamdată, din acest punct de vedere romånii pot sta liniștiți. Cel puțin așa susțin reprezentanții Ministerului Sănătății (MS). Aceștia au anunțat, ieri, că de la începutul anului și pånă în prezent în țara noastră nu s-a înregistrat niciun caz de meningită West Nile.
„În România, în anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa, care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începånd din 1997, autoritățile sanitare au implementat un sistem de supraveghere al acestei infecții la om, sistem care funcționează și în prezent“, a precizat MS. În cursul anului trecut, în țara noastră au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire. Pe de altă parte, autoritățile sanitare din Romånia au ținut să reamintească faptul că și la nivel european, în ultimii ani, au fost confirmate cazuri de meningită West Nile în Italia, Ungaria și Franța.
Meningita West Nile este o boală infecțioasă care se transmite la om prin intermediul țânțarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om. Această boală se manifestă prin febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare. La apariția acestor simptome este obligatorie prezentarea la medic.
Pe de altă parte, specialiștii în sănătate publică din MS recomandă populației să evite, pe cât posibil, expunerea la tânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi sau aplicånd substanțe chimice repelente de îndepărtare a țânțarilor. Totodată, se recomandă îndepărtarea din jurul locuințelor a recipientelor cu apă stătută și folosirea de substanțe chimice sau instalarea de plase la ferestre pentru împiedicarea pătrunderii țânțarilor în locuințe. De asemenea, MS face apel la autoritățile locale să ia masuri de dezinsecție pentru distrugerea țânțarilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane