Home Social Mersul la psiholog – o modă, o ruşine sau o salvare?

Mersul la psiholog – o modă, o ruşine sau o salvare?

DISTRIBUIŢI

Alegerea de a apela la un psiholog este privită în multe feluri, fiecare având o viziune diferită a acestui lucru. Unii apelează la sprijinul unui psiholog dintr-o pornire personală, o căutare de răspunsuri sau soluții. Alții privesc acest lucru ca pe ceva „la modă”, care le asigură o imagine „cool”. Sunt și cei cărora li se pare că este rușinos să apelezi la un astfel de suport, din diferite motive, aceste persoane ferindu-se de cele mai multe ori de idee în sine.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, lucrurile care îi fac pe oameni să apeleze la un psiholog sunt, de cele mai multe ori, de natură personală și țin de apecte legate de viața intimă, relația cu părinții, familia, soțul/soția, copiii, etc.
“Desigur, pe lânga tradiţionalele argumente, sunt și cei care își doresc schimbarea locului de muncă, persoane care se simt neîmplinite sau care simt că stagnează din punct de vedere profesional și caută soluții alternative. Până la urmă, fiecare persoană care alege să facă acest pas, este motivată de o situație din viața sa care fie îi produce disconfort, ori nemulțumire, fie pur și simplu trăiește un sentiment de insatisfacție. De asemenea, sunt unele persoane care consideră terapie individuală ca fiind ceva inutil, și sunt de părere că se pot descurca singure în orice situație. Și unii, într-adevăr, reușesc și pe cont propriu, însă rezultatele tind să apară mai greu și într-un timp relativ mai lung decât dacă ar parcurge acest proces având spijinul unui psiholog”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Curioşii şi cei care consideră “cool” mersul la psiholog sunt cei mai activi
Totodată, specialistul afirmă că a întâlnit, pe de-o parte, persoane care privesc mersul la psiholog ca pe ceva ce „trebuie” să facă pentru a primi aprecieri sau simpatie, iar pe de altă parte, persoane care vin la psiholog pentru că este “la modă” sau pur şi simplu sunt curioase. “Persoanele care consideră „la modă” mersul la psiholog, se implică rar în adevăratul sens iar pentru ei, rezultatele pot să fie destul de mici, în general pe măsura implicării lor. Aici intervin strategiile şi tehnicile de comunicare ale specialistului care trebuie să le stârnească interesul şi să ne schimbe atitudinea preconcepută. Cei cărora le stârnește curiozitatea însă se implică, în majoritatea cazurilor, activ în toate activitățile propuse, își asumă responsabilitatea față de propria stare de bine și lucrează în mod constant, conștiincios, către obiectivele pe care și le setează”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

De ce se ruşinează oamenii să meargă la psiholog?
Referitor la persoanele care se ruşinează, care se feresc să apeleze la ajutorul unui psiholog, Andra Tănăsescu afirmă că este o situaţie firească, deoarece este în natura omului ca, în anumite situaţii sau momente din viaţă, să se simtă mai puţin deschişi, mai puţin încrezători în ei sau mai ales în necunoscuţi, fie ei şi psihologi.
“Este un lucru normal să existe o teamă. Privind situația la rece, se poate spune că persoana în cauză merge să vorbească despre lucruri din viața sa privată cu o altă persoană pe care poate nu a avut ocazia să o cunoască în prealabil. Toate sentimentele pe care le poate trăi o fiinţă umană, încă din momentul de dinaintea celui în care ia decizia de a se programa, până când ajunge să cunoască terapeutul, sunt naturale și justificabile. Sunt momente în viață când fiecare dintre noi avem nevoie de un sprijin, de o mână care să ne ajute să ne ridicăm. În anumite situații, reușim singuri; în alte situații, avem prieteni sau familia care ne ajută; uneori însă, căutăm să vorbim cu cineva din exterior, cu cineva care poate privi obiectiv și cu care putem vorbi deschis despre situațiile care ne nemulțumesc, despre persoanele cu care simțim că nu reușim să ne înțelegem, ș.a.m.d.”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Psihologul nu “repară”, ci este un colac de salvare
Un psiholog nu are atât de mult rolul de a „repara” pe cel care apelează la el, ci mai degrabă poate fi privit ca un colac de salvare, pe care știi că te poți baza în cazul în care ai nevoie de el. „Psihologul este alături de tine în procesul tău, caută să găsească, împreună cu tine, cele mai bune variante pe care le poți aborda tu, astfel încât să obții starea și rezultatele pe care ți le dorești. Restul, depinde de tine și de cât de mult ești dispus să lucrezi pentru propria-ți fericire și realizare. Rezultatele pe care le vei obține sunt direct proporționale cu nivelul de asumare și implicare în proces, precum și de deschiderea și hotărârea pe care o ai pentru a face schimbări semnificative în viața ta”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației ”Generația Iubire” și al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP și Consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, având formarea în terapia de cuplu și familie. Cu experiența de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare. După ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporate, oferă prin îmbinarea psihologiei, cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de auto-cunoaștere și evoluție personală.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.