În doar 4 zile, consiliera de stat al președintelui Iohannis la Departamentul de Sănătatea Publică, medicul Diana Păun și-a nuanțat declarațiile cu privire la viitorului sistemului de sănătate. Dacă în 5 octombrie după participarea la seminarul “Resursele Umane în sănătate – Dialog asupra politicilor de sănătate” găzduit de Administrația prezidențială, Diana Păun avea un mesaj „optimist” pentru medici în răspunsurile la întrebările lui Dan Cărbunaru de la caleaeuropeană.ro, în 9 octombrie aceasta a acordat un interviu revistei MedFarm în care a fost mult mai rezervată, explicând că finanțarea sistemului sanitar se poate crește treptat, anual.
5 octombrie interviu Calea Europeană ( integral la http://www.caleaeuropeana.ro/interviu-exclusiv-diana-paun-consilier-de-stat-pentru-sanatate-publica-la-administratia-prezidentiala-vulnerabilitatile-si-solutiile-de-redresare-ale-sistemului-sanitar-din-romania-reprezin/)
Reporter: „Ce mesaj ați avea pentru medicii din România, iată, după o dezbatere de câteva ore în care, de la cel mai înalt nivel, ne referim acum la președintele Klaus Iohannis, până la, iată, nivel guvernamental, a fost aici și ministrul Sănătății, au fost intervenții, au fost discuții pe această temă. La ce ar trebui să se aștepte medicii români în următoarea perioadă?”
Diana Păun: „Mesajul meu este unul optimist. Ca medic, îmi doresc să am alături de mine pe colegii mei mai tineri, pentru că știu ce eforturi au făcut atât în facultate cât și în perioada rezidențiatului și vreau să-i asigur că la nivelul instituției prezidențiale, se fac eforturi pentru a asigura condiții optime pentru retenția și reîntoarcerea lor în România”.
9 octombrie interviu MedFarm (integral http://www.med-farm.ro/sistemul-sanitar-romanesc-de-la-anamneza-la-un-tratament-corect/)
Reporter: Este necesară creșterea salariilor medicilor. Cum ar trebui să fie făcută plata medicului astfel încât decizii, precum cea a ÎCCJ, să nu sporească nemulțumirilei și să nu contribuie la exodul medicilor?
Diana Păun: Finanţarea corectă a sistemului sanitar se poate realiza printr-o creştere treptată, anuală. Fondurile suplimentare trebuie alocate, cu precădere, pentru creșterea salarizării personalului medical dar şi pentru investiţii, programe naţionale de sănătate şi de prevenţie, susţinerea medicinei primare, creşterea bugetelor spitalelor, creşterea accesului la medicamente.
Da, declarațiile sunt politically correct dar medicii așteaptă răspunsuri ferme mai ales de la oamenii plecați dintre ei. Diana Păun spre deosebire de politicianul Bănicioiu este medic primar care a profesat și a și condus Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon”, în perioada 2006 – 2015. Așa că face cineva ceva să nu mai plece medicii?