La aproximativ 20 km de Vaslui, in comuna Stefan cel Mare, se afla satul Muntenesti. Pana acum cinci ani era si o scoala, dar elevii au fost mutati la scoala din comuna. Cativa localnici -inventivi-, profitand de lipsa pazei la cladirea abandonata a scolii din Muntenesti, s-au gandit sa-si completeze lipsurile din gospodarii cu materialele din scoala, aceasta disparand incetul cu incetul; intai usile, apoi ferestrele, acoperisul, soba. Chiar si peretii s-au volatilizat, caramizile fiind -refolosite- in scopuri mult mai putin didactice…
Abia in decembrie anul trecut, Primaria Stefan cel Mare i-a sesizat pe agentii postului de politie comunal despre faptul ca autori necunoscuti au sustras diferite materiale de constructie din cadrul scolii.
Cercetarile au demarat in scurt timp, insa agentii de politie au avut nevoie de o luna pentru a identifica faptasii. Constantin A., 20 de ani, din satul Muntenesti, este cel care a furat soba de teracota, pe care a vandut-o ulterior unui vecin. unde a si fost gasita cu ocazia perchezitiei domiciliare.
Danut A., 40 de ani, si Adrian B., 27 de ani, si-au lasat si ei -amprenta- pe zidurile scolii. Cei doi sunt autorii furtului a mai multor caramizi pe care le-au dat la schimb pe cateva sticle de rachiu.
Constantin B., 40 de ani, recidivist, si Ion S., 48 de ani, ambii din satul Barzesti, sunt autorii furtului a 15 metri de gard din tabla, pe care le-au vandut Erminei M.
Pe langa faptul ca vandalii s-au ales cu dosare penale, Primaria Stefan cel Mare a ajuns la concluzia ca bunurile nu vor fi ridicate, ci se va face o evaluare totala iar cei care au furat vor trebui sa plateasca.
In tentativa de rezolva acest gen de probleme, care exista la nivelul intregii tari, Ministerul Educatiei si Cercetarii pregateste Proiectul pentru Invatamantul Rural, un program cofinantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. Obiectivul general este imbunatatirea accesului la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural.
Proiectul este structurat pe trei componente principale.
Imbunatatirea predarii si invatarii in scolile satesti
Obiectivul primei componente este de a dezvolta competentele profesionale din mediul rural si de a imbunatati conditiile de predare in scoli pentru invatamantul de baza. Deoarece investitiile in educatie au un efect semnificativ asupra realizarilor elevilor, aceasta componenta va avea in vedere cadrele didactice, manualele, materialele didactice si utilitatile. In cadrul acestei componente, se vor implementa urmatoarele subcomponente: (1.1) perfectionarea profesionala a cadrelor didactice, realizata in scoala; (1.2) oportunitati de dezvoltare in cariera pentru cadrele didactice; (1.3) asigurarea conditiilor educationale de baza in scolile din mediul rural; (1.4) asigurarea manualelor si a materialelor didactice.
Relatia scoala-comunitate in mediul rural
Obiectivul acestei componente este de a sprijini scolile si comunitatile rurale in scopul dezvoltarii unui mediu amplu de colaborare care sa vina in sprijinul educatiei. Aceasta componenta va imbunatati dezvoltarea institutionala a scolilor si va creste contributia acestora fata de comunitati, incurajand si permitand scolilor si autoritatilor locale sa lucreze impreuna pentru a stabili prioritatile, a diagnostica problemele si a formula si implementa solutii. La nivelul fiecarei comune vor fi organizate Consilii Locale de Educatie, din care vor face parte: (i) autoritatile locale (ii) consiliile administrative ale tuturor scolilor din comuna; si (iii) firmele locale si alte organizatii locale. Aceasta componenta va sprijini infiintarea unui Program de Granturi Scoala-Comunitate. PGSC va acorda sprijin profesorilor, elevilor, parintilor si comunitatii in ansamblu pentru implementarea initiativelor locale.
Monitorizarea, evaluarea si realizarea strategiilor educationale
Obiectivul general al acestei componente este de a oferi asigurari ca proiectul poate fi sustinut prin intarirea capacitatii de conducere si descentralizare a managementului educational la nivel local si prin cresterea capacitatii institutionale si analitice la nivel national si local de a analiza, formula si planifica politici educationale.
In cadrul Subcomponentei 1.3, vor fi finantate lucrari de dotare a scolilor din mediul rural cu apa curenta, grupuri sanitare, electricitate si incalzire. Subproiectele finantate in cadrul componentei 2 vor putea cuprinde si ele mici lucrari de reparare a scolilor.
In timpul pregatirii proiectului si cu ajutorul Bancii Mondiale, prin participarea activa a agentiilor guvernamentale din Romania pentru sanatatea publica si protectia mediului, s-a elaborat si s-a redactat de comun acord versiunea preliminara a Planului pentru Managementul Mediului in vederea implementarii Proiectului pentru invatamantul rural.
PMM va fi introdus in bibliotecile Inspectoratelor scolare judetene si va fi difuzat totodata pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii, www.edu.ro.
Eventualele sugestii de imbunatatire a PMM pot fi trimise la adresa: Ministerul Educatiei si Cercetarii, UMP Invatamant Rural, Bd. Schitu Magureanu nr. 1, Sector 5, Bucuresti, telefon 311.13.58