Home Social Micile orase, in pragul colapsului financiar

Micile orase, in pragul colapsului financiar

DISTRIBUIŢI

Conducerea Asociatiei Oraselor din Romania a iesit ieri la rampa pentru a aduce la cunostinta guvernantilor faptul ca trebuie sa se ia urgent masuri pentru ca, nu peste multa vreme, aproape 90% din localitatile mici vor intra in criza financiara. Presedintele asociatiei – Ionel Chirita, primarul orasului Harsova – acuza guvernul ca nu sta de vorba cu oamenii saraci, cu primarii care conduc micile orasele unde somajul este de aproape 50%, ca sa afle ca legislatia actuala privitoare la finantarea bugetelor locale este facuta in asa fel incat sa sprijine municipiile si marile orase. Asociatia cuprinde 210 orase din toata tara, care au in total peste cinci milioane de locuitori.


Ionel Chirita a precizat ca membrii asociatiei au facut propuneri de modificare a legii privind venitul minim garantat, a legii privind finantele publice, a legii privind administratia publica locala. Toate propunerile lor, desi au fost inaintate comisiilor parlamentare, au ramas pe undeva prin sertare. Motivul principal pentru care AOR propune modificari la legislatie are legatura cu finantarea. -De curand, ca sa va dau un exemplu, ne-am trezit ca prin lege s-a trecut in subordinea primarilor si politia comunitara. Dar noi de unde sa le dam salarii, daca nu ni s-au si dat bani de la bugetul de stat. Niciodata noi nu am fost consultati atunci cand s-a luat, de la centru, o decizie care are legatura cu noi, desi exista o hotarare de guvern care obliga administratia publica centrala sa se consulte cu cea locala-, a spus Ionel Chirita. Primarul orasului Harsova este hotarat sa ajunga la primul-ministru Tariceanu cat mai curand deoarece, nu peste multa vreme, vistieria locala va fi goala. Ceea ce inseamna, spun reprezentatii AOR, ca nu vor mai fi bani nici pentru plata salariilor functionarilor si angajatilor din primarie. De altfel, se pare ca primarii din localitatile mici au mai trecut prin asa ceva, chiar anul trecut, cand, spune Ionel Chirita, au fost unii salariati care si-au primit lefurile dupa cateva luni.

Buget de cel putin 18 miliarde de lei la 10.000 de locuitori

Gheorghe Baciu, prim-vicepresedinte al AOR si primarul Intorsurii Buzaului, este de parere ca in bugetul local al oraselor trebuie sa existe anual cate cel putin 1,8 milioane de lei pentru fiecare locuitor, pentru ca primaria sa nu intre in colaps. -Eu am 10.000 de locuitori, care imi platesc sub forma de impozite si taxe locale cate 300.000 de lei pe an, deci in total trei miliarde de lei. Mai primesc de la bugetul de stat cam 4,5-5 miliarde de lei, deci cam 450.000-500.000 de lei de locuitor. Dar eu am nevoie, in mediul urban, de cel putin 18 miliarde de lei, daca nu chiar de 28-30 de miliarde de lei-, a precizat Gheorghe Baciu. Primarii celor 210 orase sustin ca sumele care vin de la bugetul de stat trebuie altfel repartizate, nu un procent mai mare pentru consiliile judetene si unul mai mic pentru primarii. Propunerea lor este ca din veniturile de la bugetul de stat alocate bugetelor locale sa se repartizeze 55% catre bugetul localitatilor, 15% catre bugetul Consiliului judetean si 30% sa ramana in contul Consiliului judetean pentru echilibrarea bugetara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.