Costume de epoca, carti tiparite cu secole in urma, monede din antichitate, tangoul interbelic rasunand parca dintre placile de patefon, obiecte de arta – acestea au fost elementele prin care, timp de trei zile, pana ieri, in Parcul Obor, spiritul Bucurestilor de altadata a renascut cu ocazia celei de-a doua editii a Targului Anticarilor, organizat de catre Primaria sectorului 2.
In sala de expozitii a Primariei sectorului 2 si in corturile special amenajate in fata acesteia, -colectionari de cultura- din Bucuresti, Pitesti, Braila, Alexandria, Brasov, Resita si-au expus pentru vizitatori fotografii, icoane, gravuri, piese de mobilier, picturi, bijuterii, harti, medalii, toate incarcate de istorie si marcate de specificul anilor din care dateaza. Evenimentul a fost, totodata, un bun prilej pentru cei pasionati de numismatica sa isi completeze colectiile incepand de la gemele dacice cu reprezentari ale zeilor antici si monedele din vremea lui Alexandru Macedon la bancnotele din timpul regelui Carol I. La mare cautare au fost si vederile din secolul trecut. -Pretul nu difera numai in functie de cat de vechi sunt, ci mai ales in functie de cat de multe animatii au-, explica, cu condescendenta, un initiat, unei domnisoare mai putin cunoscatoare.
Obiectele expuse evoca vremuri de demult apuse fara a mai fi nevoie de completari, fapt ce demonstreaza ca valoarea pe care o au nu se regaseste insa intotdeauna in pretul lor. -Un milion doua sute de lei nu e pretul pe care il merita acest fier de calcat din Imperiul Austro-Ungar, dar facem si noi compromisuri. Totusi, mai putine decat cele pe care le faceam pana acum, pentru ca oamenii au inceput sa fie mai receptivi la cultura-, ne-a spus un comerciant bucurestean.
-Un pas inainte catre Europa-
Multi dintre cei prezenti au participat pentru prima data la acest targ, dar au fost insa si cei care au revenit dupa experienta primei editii, cu asteptari care nu le-au fost inselate. Singura diferenta pe care au simtit-o intre cei doi ani este legata de progresul facut din punct de vedere organizatoric. -Anul acesta este mai bine organizat. Initiativa este mai mult decat laudabila. Desi suntem inca departe de ceea ce se petrece in afara, aceasta manifestare este, cu siguranta, un pas inainte catre Europa-, ne-a marturisit, privindu-ne prin monoclu, un domn ce lasa sa se intrevada sclipirea de incantare pe sub borurile jobenului.
Traditii reinviate
Ieri, in ultima zi a targului, artisti ai Teatrului de Comedie din Bucuresti, insotiti de studenti ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, au facut parada costumelor de epoca. Rochiile lungi, acoperite de dantele si broderii, palariile, umbrelutele si evantaiele nelipsite ale doamnelor, fracul cu joben si monoclul cavalerilor toate au transpus spectatorii in spiritul Bucurestiului interbelic. Nu numai costumele au facut deliciul vizitatorilor, dar si membrii Clubului vehiculelor de epoca, care au defilat la volanul catorva exemplare de colectie, ocazie cu care a putut fi vazuta si cea mai veche masina aflata in circulatie la noi in tara (1914). Acestea nu au eclipsat insa caleasca si trasura, nelipsite de la eveniment.
Asa cum se obisnuia odinioara la -Sosea-, in Duminica Floriilor, farmecul -bataii cu flori- a trezit sentimente de nostalgie pentru cei trecuti de prima tinerete, fiind un moment de curiozitate, inedit si incantare pentru cei mai tineri.